• BIST 9693.46
  • Altın 2511.516
  • Dolar 32.573
  • Euro 34.7679
  • Siirt 18 °C

Göz Hastalıkları ve Göz Enfeksiyonlarında Nelere Dikkat Edilmeli

Göz Hastalıkları ve Göz Enfeksiyonlarında Nelere Dikkat Edilmeli
Virüslerin neden olduğu göz enfeksiyonlarının bulaşıcı olduğunu belirten uzmanlar, hijyene dikkat edilmesini ve ortak kullanılan gözlük, havlu gibi eşyaların mutlaka ayrılması gerektiğini söyledi.

Medicana Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Kıyak Yılmaz, göz enfeksiyonlarının en sık görülen ve en sık salgınlara yol açan göz iltihabı türü olduğunu söyledi. Dr. Yılmaz, hastalığın kuluçka evresinin yaklaşık 5 ila 14 gün arasında değiştiğini belirterek "Bu nedenle hastalar, hastalığı nereden kaptıklarını tahmin edemeyebilir. Hastalık oldukça bulaşıcıdır.

 

Genellikle önce tek gözle başlar ve kısa bir süre sonra diğer göze de yüzde 90 ihtimalle geçebilmektedir. Hastalığın bulaşığı elden ele, gözden göze, aletten göze, herhangi ortak kullanılan gözlük, makyaj malzemesi ya da havluyla ve günümüzde daha sıklıkla yüzme havuzlarından bulaşabilmektedir" dedi.

 


"SENELERCE SÜREN LEKE KALABİLİYOR"

Hastalarda yanma, batma, sulanma ve bazen küçük kanamalar olabileceğini söyleyen Dr. Ayşe Kıyak Yılmaz, şöyle konuştu: "Bunların dışında hastalarda çapaklanma görülebilir, kapak şişliği olur. Bununla beraber üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları görülebilir. Çünkü kulak önü ve boğaz altında lenf bezleri şişebilmektedir.

 

Özellikle çocuklar bize üst solunum yolu enfeksiyonuyla gelebilmektedir. Bunun dışında ağır vakalarda gözde akıntı, zar oluşumu görülebilir. Bununla beraber yüzde 50 olguda iki haftanın sonunda gözümüzün ön tarafı yani korneada leke oluşmaya başlar.

 

Bu lekeler bazı kişilerde puslu görmeye neden olabilmektedir. Lekeler genellikle bir iki ay içinde kendiliğinden geçebilir. Ancak, bazen senelerce süren lekeler kalabilmektedir."

 


"ORTAK KULLANILAN EŞYALAR AYRILMALI"

Hastalığın tedavisinde amacın hastayı rahatlatmak olduğunu kaydeden Yılmaz, “Göz enfeksiyonlarına özgü bir tedavi şekli yoktur. Bunun için hastalara öncelikle hijyene dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulunuyoruz.

 

Ortak kullanılan havlu, gözlük gibi eşyaları mutlaka ayırmalılar. Ellerini sık sık sabunlu suyla yıkamalılar, mümkünse kağıt havlu kullanmalılar. Hastalara soğuk pansuman önermekteyiz. Sonra oluşabilecek problemleri önlemek için sık suni gözyaşları, antibiyotikli damla verebiliriz.

 

Eğer hastalık çok inatçıysa gözünün ön tarafında lekeler oluşmuşsa o zaman topikal steroid damlalar önerebilmekteyiz" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3866 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim