• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • Siirt 16 °C

MARDİN-Kızıltepe Genel Seçim Sonuçları-2015

MARDİN-Kızıltepe  Genel Seçim Sonuçları-2015
Kızıltepe seçim sonuçları.Kızıltepe Genel seçim sonuçları.Kızıltepe Seçim sonuçlarını öğrenme ekranı. MARDİN Kızıltepe İlçesinde seçim sonuçlarını öğrenme. Seçim sonuçları nasıl öğrenilir? işte tüm o soruların yanıtları haberin detayında.

Kızıltepe seçim sonuçları.Kızıltepe    Genel  seçim sonuçları.Kızıltepe        Seçim sonuçlarını öğrenme ekranı. MARDİN Kızıltepe      İlçesinde seçim sonuçlarını öğrenme. Seçim sonuçları nasıl öğrenilir? işte tüm o soruların yanıtları haberin detayında.

 

Türkiye'de 7 Haziran'da 81 ilde seçim heyecanı yaşanıyor. 25. Dönem Milletvekili Seçimlerinde 58 milyon 649 bin 317 seçmen 174 bin 237 sandıkta oy kullanılacak.

25. Dönem Milletvekili Seçimleri'nde Doğru Yol Partisi (DYP), Anadolu Partisi (ANA PARTİ), Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Komünist Parti (KP), Millet Partisi (MİLLET), Hak ve Adalet Partisi (HAP), Merkez Parti (MEP), Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi (TURK PARTİ), Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Liberal Demokrat Parti (LDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Saadet Partisi (SP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Demokratik Sol Parti (DSP), Yurt Parti (YURT-P), Demokrat Parti (DP), Vatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) seçimlerde yer alacak.

 

2011 GENEL SEÇİMLERİ PARTİLERİN OY ORANLARI

2011 yılında gerçekleştirilen 24. Dönem Milletvekili Seçimlerinde en fazla oyu yüzde 49,95
ile AKP aldı. Ana muhalefet partisi CHP ise yüzde 25,94 ile seçimlerde en fazla oyu alan ikinci parti oldu. Bu seçimlerde MHP yüzde 12,98 oranında oy aldı. Bağımsızların 6,58 oy aldığı seçimlerde SP ise 1,25 oranında oy aldı. Diğer partilerin oy oranları ise şöyle oldu:

HAS PARTİ yüzde 0,79 oranında, BBP yüzde 0,76 oranında, DP yüzde 0,65 oranında, HEPAR yüzde 0,28 oranında, DSP yüzde 0,25 oranında, DYP yüzde 0,15 oranında, TKP yüzde 0,14 oranında, MP yüzde 0,14 oranında, MMP yüzde 0,09 orannda, EMEP yüzde 0,07 oranında, LDP ise yüzde 0,04 oranında oy aldı.

 

Sandık sonuçları saat kaçta belli olacak

Sandıklar, sabah saat 08.00’de açılacak ve saat 17.00’ye kadar oy kullanılabilecek. Seçim sonuçlarının ne zaman netlik kazanacağıyla ilgili kesin bir zaman dilimi yok. Saat 17.00’den sonra sandık görevlileri ve parti müşahitleri eşliğinde sayıma geçilecek. Sayım işleminin tamamlanmasının ardından sonuçlar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bildirilecek. YSK’nın yayın yasağını kaldırmasıyla birlikte tüm Türkiye seçimle ilgili anlık sonuçlara yayın yapan basın kuruluşlarından ulaşabilecek. Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre, YSK seçim günü saat 21.00’e kadar yayın yasağı bulunuyor. Ancak kurum isterse bu yasağı daha önce de sonlandırabiliyor.

7 Haziran 2015 genel seçim sonuçları. 2015 genel seçim sonuçları öncesi aylar öncesinden başlayan seçim heyecanı bomba gibi tüm yurdu etki altına aldı. Bugünden itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin mevcut 62. Hükümeti görev süresini doldurdu. 2015 genel seçim sonuçlarına göre 63.yeni hükümet belirlendi.7 Haziran 2015 Genel - Milletvekili seçimleri sonrası oluşan tablo Türkiye'nin yanı sıra tüm dünya tarafından merakla bekleniyordu.


NASIL OY KULLANILACAK?
Seçmen bilgi kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.
 
Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak.
 
OY VERME SAATLERİ

Seçmenler, tüm yurtta, 7 Haziran Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek. Saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.
 
SEÇMEN SAYISI NE KADAR?

2015 genel seçimlerinde seçmen sayısı YSK verilerine göre 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında ise 2 milyon 867 bin 658. 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimine kadar 18 yaşını dolduran yurt içinde 1 milyon 47 bin 192, yurt dışında 56 bin 66 yeni seçmen ilk kez oy kullanacak.
 
KİMLER OY KULLANABİLİR?
 
18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilir.

KİMLER OY KULLANAMAYACAK?

MERNİS Adres Kayıt Sistemi’nde yer almayanlar,
Haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler, (Türk Medeni Kanunu’nun 405, 406 Md.)
Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar,
Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler,
Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamıyor.
 
YSK AÇIKLAMASI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, oy pusulalarının kaybolması, başkasının eline geçmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Oy pusulası açısından seçim güvenliğinde bir sıkıntı yok. Yasa gereğince fazla basılan oy pusulaları ve kullanılmayanlar da yine siyasi partilerin tutanağıyla geri toplanıyor" dedi.
 
İşte YSK'nın seçimler ve seçim güvenliğine ilişkin yaptığı açıklamanın önemli bölümler;
 
-"Seçimler ciddi manada güvenli. Öncelikle bunu vatandaşlarımızın bilmesi gerekir"
- "Vatandaşlarımız çok rahat olsunlar, siyasi partilerimiz sandığa sahip çıksınlar, temsilcilerini göndersinler"
-"Listelerimizde mükerrer kayıt yoktur, 150 civarında bir birine yakın kayıt vardır onlar da bloke edilmiştir. Yani hiçbir yerde Sadi Güven iki kez kaydedilmez, aynı T.C. kimlik numarasıyla sistem bunu kabul etmez, mümkün değil"
- "Sayım döküm cetvelinden başlayarak, sandık sonuç tutanağına dönüşmesi, ilçe, il birleştirme tutanağı, ilçede hakim kararıyla yapılmışsa değişikliklere ilişkin karar, bunun tamamını biz taramak suretiyle eş zamanlı olarak YSK'ya ne zaman geliyorsa tüm siyasi partilerimize anında vereceğiz"
- "Milyonlarca insanın görev yaptığı böyle bir seçimde isterseniz kasıt, isterseniz ihmal, isterseniz yanılgı deyin, ne derseniz deyin, yapılabilecek bir yanlışlık, siyasi partilerimiz ve vatandaşlarımız tarafından anında görülebilme imkanına sahip olacak"
- "SEÇSİS internetten bağımsız ayrı bir kanal, bizim iş ve işlemlerimizi hızlandırma adına kullandığımız milli bir sistem"
- "Bastırdığımız oy pusulalarının kaybolması, başkasının eline geçmesi mümkün değil. Oy pusulası açısından seçim güvenliğinde bir sıkıntı yok. Yasa gereğince fazla basılan oy pusulaları ve kullanılmayanlar da yine siyasi partilerin tutanağıyla geri toplanıyor"
- "Yurtdışında 54 ülkede 112 temsilcilikte yapılan seçimler güvenli şekilde tamamlandı. Bugün itibarıyla Batum, Nahçıvan, Gümülcine, Rodos ve Burgaz'dan sonuçlar Ankara'ya geldi"
- "Avrupa'daki 9 ülkede 32 temsilcilikte kullanılan oyları almak üzere 2 uçak gönderildi, 3'üncüsü bugün gidecek, diğer ülkelerdeki oylar kuryeler aracılığıyla getirilecek"
- "Yurtdışındaki oy pusulalarının gönderiminden kullanımına, saklanmasından uçağa getirilmesine, uçaktan teslim alınmasına kadar bütün siyasi partilerin temsilcilerinin bizzat refakat ettiği bir zincir var"
- "Son iki seçimde kullanılan 533 bin 102 sandıkla ilgili bırakın seçim iptalini, bir sandığın bile iptalini elektrik kesintisi nedeniyle yapmadık"
Ünlü anketçiden seçim sonucu tahmini
ANAR Genel Başkanı İbrahim Uslu, seçim sonucuna ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Sandıktan ne sonuç çıkacak? Seçmenin hassasiyetleri ne?
Seçime sayılı günler kala sandıktan çıkacak sonuçla ilgili çeşitli görüşler mevcut. Partiler kendileri açısından bu seçimi hayati olarak görüyor. Aynı yaklaşım seçmende var mı, sahaların coşkusu nasıl, seçmen oy kullanırken hangi hassasiyetle davranacak, partilerin durumu 2011 seçimine göre nasıl bir değişiklik gösteriyor, seçim kampanyaları seçmeni nasıl etkiliyor sorularını ANAR Genel Başkanı İbrahim Uslu cevapladı.
ANAR Genel Başkanı İbrahim Uslu, sandıktan 4. kez AK Parti iktidarı çıkacağını ve HDP'nin barajı aşmasının sürpriz olacağını düşünüyor.
Uslu'ya göre 7 Haziran'da da önceki seçimlerde olduğu gibi bütün mühendislik çabaları boşa çıkacak...

Bu haber toplam 2419 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim