26 Nisan 2024
  • Siirt35°C

KALIN BAĞIRSAK KANSERİ TÜRKİYE'DE ADETA TEHLİKE SAÇIYOR

Bağırsak kanseri Türkiye’de adeta tehlike saçıyor.Kalın Bağırsak dünya çapında azalırken maalesef Türkiye’de artıyor.Kalın bağırsak ile ilgili tüm detaylar haberimizde…

Kalın Bağırsak Kanseri Türkiye'de Adeta Tehlike Saçıyor

15 Mart 2016 Salı 15:11

Bağırsak kanseri Türkiye’de adeta tehlike saçıyor.Kalın Bağırsak dünya çapında azalırken maalesef Türkiye’de artıyor.Kalın bağırsak ile ilgili tüm detaylar haberimizde…

Türkiye'de görülme oranı hızla artan kalın bağırsak kanseri daha çok 40 yaş üstündekileri tehdit ediyor.

 

"Dünya Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla bir açıklama yapan Ankara Üniversitesinden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ayhan Kuzu, kanser sıklığının her geçen gün arttığına dikkat çekti.

 

Kalın bağırsak kanserinin yüzde 90'ından fazlasının 40 yaşın üzerindeki kişilerde görüldüğünü söyleyen Kuzu, erken evrede yakalanan hastalığın tedavi edilebildiğini ve tam iyileşme sağlandığını belirtti.

 

Bu kanser türünün Türkiye'de hem kadınlarda hem de erkeklerde sık görüldüğünü vurgulayan Kuzu, son açıklanan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporunda yer alan bilgilere yer vererek, son yıllarda tüm dünya verilerinin aksine, Türkiye'de kalın bağırsak kanserine bağlı ölüm oranının, geçmiş yıllara oranla yüzde 10'dan daha fazla arttığını bildirdi.

 

Tarama programları ile erken tanının mümkün olduğuna işaret eden Prof. Kuzu, bu şekilde çok erken evrede teşhis ve tedavi imkanının yakalandığına vurgu yaptı.

 

 

Kalın bağırsak

 

Sindirim sisteminin anatomisinde kalın bağırsak, ince bağırsak ile anüs arasındaki kısımdır. Toplam uzunluğu 1,5 ile 2 metre arasında olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur. Başlangıcında yer alan çekumda çapı en geniştir, sonra kolon boyunca gittikçe daralır, anal kanaldan hemen önce yer alan rektumda epeyce bir genişler. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda bumbar adı verilir.

 

Kalın bağırsağın ince bağırsaktan farkı, çapının büyüklüğü, nispeten sabit konumu, keseli görünümü ve dışında yer alan peritonla örtülü "yağ parçacıkları"dır (appendices epiploicae). Uzunlamasına kas lifleri bağırsağı devamlı bir tabaka olarak kaplamak yerine üç uzunlamasına bant şeklinde düzenlenmişlerdir [kaynak belirtilmeli].

 

Kalın bağırsak, ince bağırsağı çevreleyerek etrafında bir kemer oluşturur. İleumun sağ tarafında çekumdan başlar, sağ lumbar ve karaciğerin altına kadar yukarı doğru çıkıp oradan sola kıvrılır, abdomenin karşı tarafına uzanır, tekrar kıvrılıp pelvise doğru aşağıya iner; orada gene kıvrılıp pelvisin arka duvarı boyunca uzanır ve anüste sona erer.

 

Kalın bağırsak çekum, kolon, rektum ve anal kanal olarak bölümlere ayrılır. Kalın bağırsak midenin altındadır.

 

Dışkı depolama kapasitesi 2100 gram olarak ölçülmüştür.

 

Kalın bağırsakta veya kolonda, kimusta bulunan su emilir. Kalın bağırsakta tuzlar aktif taşıma ile emilir, su da osmoz yoluyla onları takip eder. Sindirilmemiş posa ve kalın bağırsakta yaşayan bakterilerden oluşan dışkı rektuma gider, anüsten atılana kadar orada depolanır.