• BIST 9565.03
  • Altın 2472.424
  • Dolar 32.4606
  • Euro 34.5124
  • Siirt 23 °C

Berfin Kadın Dayanışma Merkezi Açıldı

Berfin Kadın Dayanışma Merkezi Açıldı
Berfin Kadın Dayanışma Merkezi Açıldı

BERFİN Kadın Danışma Merkezi'nin Açılışı Gerçekleştirildi

Siirt Belediyesi'nin 56 projesinden biri olan BERFİN Kadın Danışma Merkezi'nin açılışı yapıldı. Açılışta konuşan, Siirt Belediyesi Eş Başkanı Belkıza Beştaş Epözdemir de, "Tüm partilerde yalnızca HDP’de kendimizi görebiliyoruz. Kendi haklarımızı, benliğimizi, toplumumuzu ve mücadelemizi korumak için oyumuzu HDP’ye vermeliyiz" dedi.

‘Bu topluma barışı getirecek olan kadınlardır’

Kadın Danışma Merkezi’nin karşısına kurulan sahnede ilk konuşmayı BERFİN Kadın Danışma Merkezi Sosyologu Esra Celile Ası Güneş yaptı. Dernek için 2011 yılında çalışmalara başladıklarını ifade eden Ası, “O günden bu yana kadının beyanını esas alan ve kadına yönelik her türlü saldırının sistemli biçimde uygulandığı ilkesi ile hareket etmekteyiz” dedi. Yaptıkları çalışmaları anlatan Ası, “Merkezimiz kurulduğu günden itibaren kentimizde ve şiddetin baş gösterdiği her yerde tepkisini koymuş ve misyonunun gereği ne ise onu yapmıştır” şeklinde konuştu. Kadınlar olarak verdikleri mücadelenin kendileri açısından büyük zorluklara da neden olduğunu vurgulayan Ası, “Yeri geliyor sanal, yeri geliyor yüz yüze tehditler, hakaretler ile karşılaşıyoruz. Fakat örgütlülüğümüz ve kararlı duruşumuzla bunları boşa çıkarıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, kadın kurtuluş mücadelesi verenler sistem tarafından muhalif gözüküp, tehlike olarak algılanmışızdır. Bu şekilde düşünmekte haklılar, çünkü bizim asla kabul etmediğimiz ve bize dayattıkları kadın modelleri var. Onlar iyi biliyorlar ki bu topluma sağduyuyu, güveni, toplumsal barışı getirecek olanlar kadınlardır” diye konuştu. Ası, kadın mücadelesinin büyük bedeller verilerek bu noktaya geldiğinin altını çizdi.

‘Öldürülen ‘Son çiçek’ olsun’

Ası’nın ardından konuşan Siirt Belediye Eş Başkan Yardımcısı Elif Akgül Ateş de, ortada toplumsal bir gerçekliğin olduğunu, ancak bu alışılmış gerçekliğe karşı mücadele veren özgürlük savaşçısı kadınların olduğunu kaydetti. Yıllardır sürdürülen kadın mücadelesinin kendilerine miras bırakıldığını ifade eden Ateş, “Onların mirasıyla, aydınlattıkları yolda yürüyoruz ve yürümeye devam edeceğiz. Bu aydınlığı daha da büyüterek yürümek bizim görevimiz” dedi. Ateş, “Belediyemiz demokratik bir toplum inşa edilmesi amacıyla, cinsiyet eşitliği politikalarını benimseyerek bunu yaşamsallaştırdı” dedi. Kadınları yaşamın her alanına etkin bir şekilde sokmak amacıyla çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Ateş, 2 gün önce Şirvan’da nereden geldiği belli olmayan bir kurşunla hayatını kaybeden Sonçiçek Kocaağaç için başsağlığı diledi. Ateş, “Bu arkadaşımızın öldürülen son kadın olmasını diliyoruz. Yaşanan son vahşet, öldürülen ‘Son çiçek’ olmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘Mücadelemizi korumak için oylar HDP’ye’

Ateş’in konuşmasının ardından Koma Govande Agire Çirav’ın halay gösterisi oldu. Halay gösterisinden sonra ise Siirt Belediyesi Eş Başkanı Belkıza Beştaş Epözdemir konuştu. Toplumda kadın mücadelesinin hala yeterli düzeye erişmediğini ifade eden Epözdemir, “Bu yüzden bu kadın merkezi, kadın mücadelesini güçlendirmek amacı için attığımız büyük bir adım oldu. Biz kadınlar da daha ortaklaşa bir yaşamı istiyoruz fakat şartlar hala bunun için yeterli değil” dedi. Şirvan’da öldürülen Sonçiçek Kocaağa’ya değinen Epözdemir, “Sonçiçek’i katledenleri kınıyor ve lanetliyoruz. Diyorlar ki kadındır ölse de bir şey olmaz. Ama öyle değil. Biz öldürülen ya da böyle bir tehlike altında olan her kadına sahip çıkmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Kadın merkezinde kadın emeğinden ekonomiye, sanata ve kültüre kadar birçok etkinlik ve çalışma yapmayı hedeflediklerinin altını çizen Epözdemir, “Rengimizi bütün her yere yayacağız. Başkanımızın dediği ‘Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşemez’ sözünü esas alarak çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlere de değinen Epözdemir, “Bu seçim biz kadınlar için de çok önemli. Tüm partilerde yalnızca HDP’de kendimizi görebiliyoruz. Kendi haklarımızı, benliğimizi, toplumumuzu ve mücadelemizi korumak için oyumuzu HDP’ye vermeliyiz” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra MKM Sanatçısı Kewe şarkılarını seslendirdi. Açılış topluca kesilen kurdele ile son buldu.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2302 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim