• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Siirt 25 °C

Dedaş Enerji Verimliliği Konusunda Vatandaşları Bilgilendiriyor-Siirt Haberleri

Dedaş Enerji Verimliliği Konusunda Vatandaşları Bilgilendiriyor-Siirt Haberleri
Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Siirt İl Müdürlüğü, enerji verimliliğini artırmak için Siirt’in en işlek caddelerinde astığı afişlerle halkı bilinçlendirmeye başladı.

DEDAŞ Siirt İl Müdürü Naci Obut, Türkiye’nin enerji tüketiminin hızla arttığını, bunun da doğal kaynakların bilinçsizce ve büyük bir hızla tüketilmeye başlamasına neden olduğunu söyledi. Enerji israfından önüne geçmek için Enerji Verimliliği Haftası’nda Siirt’te çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Obut, öğrencilerde bu bilinci oluşturmak için resim, kompozisyon yarışmaları tertiplediklerini, ayrıca Siirt’te asılan bilboadlarda çeşitli duyuruda bulunarak geleceği israf etmemeleri konusunda toplumu bilgilendirdiklerini kaydetti. Obut, "Türkiye’nin enerji tüketimi hızla artmaktadır. Bu da doğal kaynakların bilinçsizce ve büyük bir hızla tüketilmeye başlamasına neden olmuştur. Bu amaçla bilinçsizce tüketim, enerji kaynaklarının verimli kullanımını gündeme getirdiği gibi, tüketim sonucunda oluşan her türlü katı sıvı ve gaz atıkların da arıtılmadan doğaya atılmasının meydana getirdiği önemli çevre kirliliğinin önlenmesi arayışını da beraberinde getirmiştir. Üretilen enerjinin yaklaşık üçte biri sanayide tüketilmektedir. Bu enerjinin önemli bir miktarı, ileri teknoloji ürünlerinin kullanıldığı enerji tasarruf önlemleriyle geri kazanılabilir. Enerji tasarrufu sayesinde hem ülkemiz enerji darboğazından kurtulacak, hem de sanayici aynı ürünü daha düşük bir maliyetle elde ederek rekabet gücünü arttırmış olacaktır. Enerji tasarrufu, enerji arzının azaltılması veya kısıtlanması şeklinde düşünülmemelidir. Enerji tasarrufu, kullanılan enerji miktarının değil ürün başına tüketilen enerjinin azaltılmasıdır. Enerji maliyetlerini düşüren üretici, aynı miktardaki mal veya hizmetleri daha az enerji veya aynı miktar enerji ile daha çok mal ve hizmet üreterek, ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücünü arttıracaktır" dedi.
"KAYNAKLAR İYİ KULLANILIRSA ÜLKEMİZ KAZANIR, HALK KAZANIR"
Enerji tasarrufunun önemini ifade eden Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu ise, "Enerji verimliliği meselesi toplumun önemli bir meselesidir. Ülkemiz enerjide dışa bağımlı bir ülkedir. Kendi kentimize yeten bir ülke olmadığımız için en küçük bir enerji kaybının ülkemize maliyeti milyon dolarları buluyor. Bu amaçla mevcut kaynaklarımızı iyi kullanmamız gerekir. Oda olarak bu konuda iş yerlerimiz ve evlerimizde enerji tasarrufunu dikkat ettiğimiz gibi, üyelerimizi de bu konuda uyarıyoruz. Ayrıca, gün ışığından mümkün olduğunca faydalanılmalı, doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmelidir. Pencere yakınına bir masa ve sandalye yerleştirerek, elektrik faturalarında gerçek bir azalma sağlanabilir" diye konuştu.
Siirt Ürünleri Araştırma Derneği Başkanı Vehip Emrah da, enerjinin milli bir servet olduğunu belirterek, elektrik ve doğalgaz gibi enerji israfının önüne geçilmesi için DEDAŞ Siirt İl Müdürlüğü’nün kentte enerji israfını dikkat çekmek için başlattığı kampanyanın isabetli olduğunu söyledi. Emrah, "Elektrikte israfa hayır’, ’Bu enerji bizim’, ’Türkiye bizim, geleceği israf etmeyin’ gibi reklam çağrısı, toplumun tüm bileşenlerine yansıması gerekir. İsraf olmasaydı Türkiye çok şeyler kazanabilirdi. Ülkemizin enerji tasarruf potansiyeli yüzde 25 olarak tespit edilmektedir. Tüketiciler açısından konuyu daha dikkate değer kılan ise, bu tasarruf potansiyelinin yüzde 35’e varmasıdır. Elektrikli fırınlarda turbo sistemliler tercih edilmelidir. Mümkün olabildiğince israfa sebebiyet vermeden, az miktarda yemek pişirmemek gereklidir. Yemek ısıtmak, yeni yemek pişirmekten az enerji harcar. Aşırı pişirme ve kömürleşmeyi önlemek için, fırınlarda saat ve termometre kullanılmalıdır. Mutfağın gün ışığıyla aydınlanması, yüzde 15 oranında tasarruf demektir. Bulaşık ve çamaşır makineleri tam dolu olarak çalıştırılmalıdır. Yazın aydınlanmada ısı yayma özelliği az olan flüoresan lambalar kullanılmalıdır" şeklinde konuştu.
"HALK TÜKETİMDE BİLİNÇSİZ"
Halkın enerji tüketiminde çok bilinçsiz olduğunu ifade eden İnsan Hakları Derneği üyesi İsmet Ertaş da bilinçli bir toplumun tüketime dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Ertaş, bu konuda halkın bilgilendirilmesi gerektiği gibi için okullarda başlayarak tüm bireylerin, enerji tüketimi konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ertaş, "Bilinçli bir tüketici ne tükettiğini bilmelidir, israf ettiğinde ülkenin kaynağının nasıl heba olduğu bilincine varmalıdır. Gerçi, küresel ısınma ile birlikte bazı değerlerimiz heba ediyoruz. Ancak, mevcut kaynakları iyi kullanırsak o zaman özelde Siirt, genelde ülkemizin kanmasına katkıda bulunmuş oluruz" ifadelerini kullandı.
DEDAŞ İl Müdürlüğü, enerji verimliliğini artırmak ve bilinçsiz tüketimin önüne geçmek için Siirt’in en işlek caddelerindeki billboardlarda, ’Elektrikte israfa hayır’, ’Bu enerji bizim’, ’Türkiye bizim, geleceği israf etmeyin’ afişleri astı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2391 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim