• BIST 9079.97
  • Altın 2325.099
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9469
  • Siirt 5 °C

Erdoğan 5 Ocak'ta Bakanlar Kurulu'nun başında olacak

Erdoğan 5 Ocak'ta Bakanlar Kurulu'nun başında olacak
Cumhurbaşkanı'nın siyasi danışmanı Binali Yıldırım'dan gündeme bomba gibi düşecek beyanatlar geldi.Yeni bir tartışmanın ateşini fitilleyecek beyanatlardan en dikkat çekeni

Erdoğan 5 Ocak'ta Bakanlar Kurulu'nun başında olacak Cumhurbaşkanı'nın siyasi danışmanı Binali Yıldırım'dan gündeme bomba gibi düşecek beyanatlar geldi.Yeni bir tartışmanın ateşini fitilleyecek beyanatlardan en dikkat çekeni ise FİİLİ YARI BAŞKANLIK sistemini andıran 2 ayda bir Bakanlar Kurulu'na Cumhurbaşkanı'nın bizzat Başkanlık edecek olması!

Binali Yıldırım verdiği beyanatlarla Cumhurbaşkanı'nın 2 ayda bir başkanlık yapacağı Bakanlar Kurulu'nun ilkinin 5 Ocak'ta tatbik edilerek uygulamaya sokulacağını söyledi.Kanunen tanınan haklarla Cumhurbaşkanı'nın böyle bir yetkisi olduğuna dikkat çeken Binali Yıldırım, Türkiye'deki mevcut sistemin aslında YARI BAŞKANLIK sistemi olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın siyasi danışmanlığını da yürüten Binali Yıldırım, 5 Ocak'taki Bakanlar Kurulu toplantısını Erdoğan'ın yöneteceğini söyledi.

Erdoğan'ın politik danışmanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda oluşturulan emek gruplarının, ‘gölge kabine’ şekilde değerlendirilmesiyle ilgili, “Cumhurbaşkanı’nın hükümeti yönlendirme görevi zaten var. ‘Gölge kabine’ değerlendirilmesi, haksızlık olur” dedi.

Erdoğan’ın 5 Ocak’taki Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğini ve bunun 2 maaş periyotlar şeklinde süreceğini de açıklayan Yıldırım, TBMM’deki sohbetinde şunları söyledi:

FİİLEN YARI BAŞKANLIK

“Anayasa’daki cumhurbaşkanlığı sistemi, gerçekte fiilen bir yarı başkanlık sistemidir. Fransa bu şeklinde yarı başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerden tek farkı, cumhurbaşkanının parlamentoyu fesih yetkisidir. Bizde doğrudan şekilde fesih yetkisi yok, 45 günde hükümet kurulamazsa bu fesih gündeme geliyor. Şu andaki fiili hal yarı başkanlık sistemidir. Fesih yetkisi dışındaki yetkiler yarı başkanlık sistemindeki gibidir.

Böyle olunca, Türkiye’de 20 milyon seçmeninin desteği ile yüzde 52 oy alarak gelen Cumhurbaşkanı ‘Ben bir şeye karışmıyorum’ diyemez. Tayyip Bey’in yerinde diğer bir tanesi de olsa, beğensek de beğenmesek de Anayasa’daki yetkileri kullanacaktır. Bunları kullanmamak kendi tercihleri olur. Ama Anayasa bu yetkiyi vermiştir. mesela Ahmet Necdet Sezer yetkilerini kullanmamıştır.

Cumhurbaşkanının, hükümeti yönlendirme görevi vardır. Bu görevi yaparken dikkat çekici bilgilere sahip olmalıdır. mesela Çözüm Süreci ile ilgili, kimi konular beklendiği bu şeklinde gitmiyor yada süratli ilerlemiyor, bunları hükümetle, başbakanla, bakanlar kurulu ile paylaşması normaldir. Bunu müdahale şekilde değerlendirmek doğru değildir. Cumhurbaşkanı ile Başbakan içerisinde arbede beklentisi içerisinde olanlar mevcut lakin ben buna ihtimal vermiyorum.

Yeni Türkiye’nin hedefleri ve vizyonu doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı ofisi tekrardan yapılandırılıyor. Türkiye’nin mühim konularıyla ilgili kurullar oluşturulması doğaldır. Mesela Çözüm Süreci ile alakalı bir uzmanlar kurulunun oluşturulmasından daha tabii ne olabilir? Yatırımlarla ilgili yada iktisat ile alakalı birimlerin kurulması da tıpkı çerçevededir. Bu hükümete karşı bir seçenek değildir. ‘Gölge kabine’ şekilde değerlendirilmesi, haksızlık olur.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2813 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim