• BIST 9795.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Siirt 28 °C

Eski İran cumhurbaşkanı'na şok şok

Eski İran cumhurbaşkanı'na şok şok
İran'ın eski İran Cumhurbaşkanlarından oLan Ekber Haşimi Rafsancani'ye şokK.Cumhurbaşkanı oğlunun başkent Tahran'da bir mahkeme tarafından verile hapis cezası onanmasının ardından gündeme bomba gib düştü.Ekber Haşimi Rafsancani'nin oğlu Devlet medyası ta

İran'ın eski İran Cumhurbaşkanlarından olan  Ekber Haşimi Rafsancani'ye şoku yaşadı.Cumhurbaşkanı oğlunun başkent Tahran'da bir mahkeme tarafından verile hapis ceezası onandı.Ekber Haşimi Rafsancani'nin oğlu Devlet medyası tarafından, Mehdi Haşimi Rafsancani'nin suçları hakkında iddia ediln konuların başında mali suçlar ve  güvenlik suçlarından mahkum edildiğini  herlerine yer verdi.

 

Eski İran Cumhurbaşkanı Ekber Haşimi Rafsancani'nin oğlu Tahran'da bir mahkeme tarafından hapse mahkum edildi. Devlet medyası Mehdi Haşimi Rafsancani'nin güvenlik suçları ve mali suçlardan mahkum edildiğini söyledi.

Mehdi Rafsancani, 2009 yılında İran'daki tartışmalı seçimlerden sonra kışkırtıcılıkla suçlanmıştı. 2012 yılında İngiltere'de sürgünden döndükten sonra da tutuklandı.

Kapalı kapılar ardından yargılandı

Oğul Rafsancani, genellikle güvenlik suçlarını içeren davalara bakan İran Devrim Mahkemesi'nde yargılandı. Dava kapalı kapılar ardında görüldüğü için suçlamaların ayrıntısı bilinmiyor. Resmi olmayan kaynaklardan edinilen bilgiye göre cezası 15 yıl hapis ancak bu henüz teyit edilmedi.

Mehdi Haşimi'nın karara itiraz için 20 günü var. Kararda açıklanmayan bir para cezası ve kamu görevi yasağı da olduğu söyleniyor.

Tartışmalı seçimin ardından

Eski Cumhurbaşkanı Rafsancani'nin ailesi, reformcu aday Mir Hüseyin Musavi'yi destekledıkleri için 2009 seçimleri sırasında izlemeye alındı. Seçimde Musavi, muhafazakar kesinin desteklediği Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad karşısında başarisız olmuştu.

Mehdi Haşimi'nin mahkumiyeti bazı yorumcular tarafından, gelecek Şubat ayında yapılacak parlamento seçimlerinde babasının itibarını zedelemeye yönelik bir girişım olarak değerlendirıliyor.

 

İran İslam Cumhurıyeti'nin kurucularından biri olan Ekber Haşimi Rafsancani, 1989-1997 yıları arasinda İran'da cumhurbaşkanlığı yaptı. 80 yaşındaki Ekber Haşimi Rafsancanı son yıllarda gözden düştü. Fakat desteği, reformcu Hasan Ruhani'nin 2013 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçımlerini kazanmasına yardımcı oldu.

Ekber Haşimi Rafsancani geçen hafta İran'ın üst düzey dini kurul olarak sayılan  Uzmanlar Meclisi'de  yeni başkanı için yapılan oylamada, katı çizgideki Ayetullah Muhammed Yezdi tarafından ağır bir yenilgiye uğramıştı.

Bu haber toplam 2142 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim