• BIST 8748.65
  • Altın 2242.596
  • Dolar 32.3344
  • Euro 35.1496
  • Siirt 11 °C

İnternette Abone Sayısında Rekor Başvuru! Tamı Tamına...

İnternette Abone Sayısında Rekor Başvuru! Tamı Tamına...
İnternette adeta bir rekor kırılıyor.İnternette abone sayısı 50 milyona yaklaştı.İnternet çılgınlığı hat safhaya ulaştı.İnternet kullanımı günden güne artıyor.İnternette abone sayısında rekora koşuluyor.İnternette abone sayısı 50 milyona yaklaştı.

İnternette adeta bir rekor kırılıyor.İnternette abone sayısı 50 milyona yaklaştı.İnternet çılgınlığı hat safhaya ulaştı.İnternet  kullanımı günden güne artıyor.İnternette abone sayısında rekora koşuluyor.İnternette abone sayısı 50 milyona yaklaştı.

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, BTK tarafından hazırlanan 2015 yılı 4. çeyrek raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Özellikle 26 Ağustos 2015'te yapılan "IMT hizmet ve altyapılarına ilişkin yetkilendirme ihalesi"nde oluşan ihale bedellerinin de etkisiyle 2015 yılı son çeyreğinin en fazla yatırım yapılan dönem olduğuna işaret eden Sayan, elektronik haberleşme sektörüne yapılan toplam yatırım miktarının 2015'te yıllık bazda yüzde 205 artışla 17 milyar lirayı aştığını söyledi.

 

Dönemsel ve yıllık verilere bakıldığında sektörde önemli gelişmelerin kaydedildiğini ifade eden Sayan, şöyle konuştu:

 

"Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerin yıllık net satış gelirleri bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 18 artışla 39 milyar lirayı aştı. Abone sayısı itibarıyla bu dönemde 11,5 milyon sabit abonenin yanında, mobil hizmetlerde abone sayısı 73,6 milyonu aşmış ve penetrasyon oranı yüzde 93,5 düzeyinde gerçekleşmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2015 yılı sonu itibarıyla 0, 9 yaş aralığındaki nüfusun 66 milyon olduğunu ve 2014 yılında 2,5 milyon olan makineler arası iletişim (M2M) hattının, 2015 yılı sonunda 3,2 milyona ulaştığını dikkate aldığımızda bundan sonraki mobil aboneliklerde artışın özellikle M2M bağlantı sayısına bağlı olacağını öngörüyoruz."

 

Sayan, 9,5 milyonu sabit, 39,1 milyonu mobil geniş bant abonesi olmak üzere toplam 48,6 milyon geniş bant internet abone sayısına ulaşıldığını vurgulayarak, 2015'te internet abone sayısının da bir önceki yıla kıyasla yüzde 18 arttığını belirtti.

 

Fiber aboneliğinde yüzde 14,8 artış

 

Toplam fiber aboneliğinde yüzde 14,8 artış gerçekleştiğine dikkati çeken Sayan, geniş bant hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla işletmecilerin gelirlerinin önemli kısmını da veri gelirlerinin oluşturmaya başladığını dile getirdi.

 

Bu kapsamda, mobil gelirler içerisinde veri hizmetlerinden elde edilen gelirin payının son bir yılda yüzde 25'ten yüzde 33,8'e çıktığını kaydeden Sayan, "Fiber altyapısı açısından ise 2014 yılı sonunda 244 bin 847 kilometre olan fiber uzunluğu yüzde 10 artarak 2015 yılı sonunda 268 bin 120 kilometreye ulaşmış, son çeyrek itibarı ile de yüzde 2,6 artış gerçekleşmiştir" diye konuştu.

 

Sayan, tüketici haklarının korunmasına yönelik faaliyetleri şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaya devam ettiklerine işaret ederek, tüketici şikayetleri incelendiğinde, mobil abone sayısının yüksekliğinin etkisiyle en fazla şikayetin mobil hizmetlere ilişkin olduğunu kaydetti.

Sektörel bazda milyon abone başına tüketici şikayeti sayısına bakıldığında ise internet servis sağlayıcılığı hizmetinin ilk sırada yer aldığını

belirten Sayan, tüketici şikayetlerinin asgariye indirilmesi ve tüketici memnuniyetinin artırılması için gerekli adımların atıldığını anlattı.

 

Sayan, tüketici haklarına yönelik düzenlemelerle şikayete konu hususların giderilmesini hedeflediklerini vurgulayarak, "Bu kapsamda örnek olması açısından internet hizmetlerinde Adil Kullanım Noktası (AKN) olarak bilinen ve belirli kullanıma eriştikten sonra özellikle erişim hızının azaltıldığı uygulamaların, fazlaca şikayet aldığımız bir konu haline gelmesi nedeniyle, sabit ve mobil internet hizmetlerine ilişkin AKN sonrası veri indirme hızlarının iyileştirilmesi, tüketiciler açısından belirliliğin ve şeffaflığın artırılması amacıyla bir çalışma başlattığımızı ve Kurumumuzun internet sitesinde de yayımlanan 2016 yılı iş planımız çerçevesinde sonuçlandırmayı planladığımızı hatırlatmak istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.(ajanslar)

 

 

İnternet

 

İnternet bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır.[1] TDK, İnternet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir.[2] İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.[3]

 

İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir. İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır. İnternet üzerinden oyunlar da oynanabilir.

 

İnternet'in kökeni, hataya dayanıklı, sağlam ve özel bir bilgisayar ağı kurmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından 1960 yılındaki araştırmalara dayanır. 1980'lerde Ulusal Bilim Vakfı tarafından yeni bir ABD omurgasının finansmanı için toplanan özel fonlar, Dünya çapında katılım ve birçok özel ağın birleşmesine neden olmuştur. 1990'larda uluslararası bir ağın yaygınlaşması ile İnternet, modern insan hayatının temelinde yer almıştır.

 

İnternet'in tarihi

 

İnternet'in tarihi,  1950'lerde bilgisayarların gelişmesi ile başlar. Paket ağlarının ilk tasarımları ABD, İngiltere ve Fransa'daki çeşitli laboratuarlarda şekillenmiştir.

 

60'ların başında ABD Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen ağ çalışmalarından birisi, İnternet Protokolü'nü (IP) kullanan ilk ağ olan ARPANET'tir. ARPANET üzerinden ilk mesaj, Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi (UCLA)'daki Profesör Leonard Kleinrock'un laboratuarından, Stanford Araştırma Enstitüsü(ISR)'de bulunan bir bilgisayara gönderildi.

 

1960'ların sonlarında ve 1970'lerin başlarında birçok haberleşme protokolü kullanılarak ARPANET, NPL network , CYCLADES, Merit Network, Tymnet ve Telenet gibi paket-anahtarlamalı ağlar geliştirildi. Donald Davies, İngiltere Ulusal Fizik Laboratuarı'nda dünyada kendi sınıfında bir ilk olan paket-anahtarlamalı bir ağ kurarak, paket anahtarlamalı ağ teorisini pratiğe dönüştüren ilk kişi oldu.[1][2] Bu çalışma İngiltere'de kendisinden sonraki 20 yıl boyunca yapılacak çalışmalar için bir mihenk taşı oldu.

 

Bununla birlikte farklı ağların daha büyük bir ağa bağlanmasını mümkün kılan ARPANET, internet konusunda gerçekleşecek gelişmelerin önünü açtı. 1981 yılında Computer Science Network (CSNET)'in National Science Foundation (NSF) tarafından fonlanmasıyla ARPANET'e erişim genişletildi. 1982'de TCP/IP, ARPANET'teki standart ağ protokolü olarak tanıtıldı. 1980'lerin başında NSF tarafından çeşitli üniversitelerde bilgisayar merkezlerinin kurulması desteklendi ve 1986 yılında NSFNET projesi ile bu merkezler birbirine bağlandı.Ticari internet servis sağlayıcıları bu sürecin ardından 1980'lerin sonlarında ortaya çıkmaya başladılar.

 

1980'lerin sonunda İngiltere'den Tim Berners-Lee, World Wide Web üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde zengileştirilmiş text dökümanlarını çalışan bir ağ sistemine entegre etme konusunda ilerleme kaydetti.[3] Bu gelişme modern internetin doğuşuna işaret etmekteydi.

1990'da ARPANET, 1995'te NSFNET miadını doldurdu. Böylece internete veri taşıma amaçlı erişimin önündeki engeller de ortadan kalkıyordu. 1990'ların ortalarından itibaren, anlık mesajlaşmalar, e-posta, VoIP, video görüşmeler ve tartışma forumlarıyla, bloglarıyla, sosyal ağlarıyla ve online alışveriş siteleriyle gelen world wide web, kültürümüzde ve toplumumuzda bir devrim yarattı.

Bu haber toplam 4396 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim