• BIST 9902.07
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Siirt 28 °C

Kürt dili ve Kürtçe çeviri tercümanlık

Kürt dili ve Kürtçe çeviri tercümanlık
Kürt dili ülkemizde ve sınır komşularımız güney doğu ülkelerinde de en çok konuşulan dillerden birisi olmakla beraber, özellikle ticaret alanında özel şirketlerin Suriye ve kuzey ırak ile olan etkileşimlerinde gerekli olmaktadır.

Kürt dili ülkemizde ve sınır komşularımız güney doğuülkelerinde de en çok konuşulan dillerden birisi olmakla beraber, özellikleticaret alanında özel şirketlerin Suriye ve kuzey ırak ile olanetkileşimlerinde gerekli olmaktadır. Bu doğrultuda veedebiyatı eğitimi veren kurumlardan mezun kişilerce tercümanlık veya çevirihizmeti sunulmaktadır. Kişiler ana dili Kürtçe ise daha hızlı bir gelişimgöstermekte ve özellikle telaffuz açısından başarılı olmaktadırlar. Telaffuzunönemi ise, sesli tercüme de daha çok ön plana çıkar. Bu toplumsal çeşitliorganizasyonlar, etkinlikler ya da iş görüşmeleri, anlaşmaları gibi durumlardaihtiyaç duyulan bir hizmettir. Diğer bir ifade ile sesli ya da simültane çeviriolarak da tanımlanan bu yöntem, esasında tercümanın anında duyduğu cümleyi, sözkonusu etkinlikteki katılımcı ya da söz sahiplerine doğrudan tercüme etmesi ilegerçekleştirilir. Bu da kulaklık ve mikrofon gibi belli başlı teknik cihazlarınortamda sağlanmasının gerekliliği anlamına gelir. Öte yandan ana dili Kürtçeolan bir tercümanın telaffuz yönünden daha başarılı olacağı gibi, bu türetkinliklerde hem daha çok zamandan tasarruf edilir hem de daha başarılıolunur. Bunu sağlayan bir diğer etkende konuşulan dilin Kürtçeye çevrilmesiaşamasında tercümanın daha cümle ortasında ne denilmek istenildiğini farketmesi ve pratik bir şekilde çeviri yapması gelmektedir.

Sadece simültane yani sesli, sözlü çeviri olarak adlandırdığımız hizmet Kürt dili için geçerli değil, tercümanlık firmaları hemen hemen tümpopüler ve yaygın diller için bu hizmeti sunmakta ve özellikle firma olarakfaaliyet gösteren profesyonel şirketlerde, söz konusu dilde eğitimini almıştercümanlar bulunmaktadır. Bu da Kürtçe için ana dili Kürt dili olan bir tercümanınbulunduğu ve telaffuz, çeviri pratikliği açısından büyük bir kolaylıksağlandığı anlamına gelir. Resmi belgeler ve Kuzey Irak ile yapılan dışticarette, elde edilen malların kullanım kılavuzları, bilgilendirmeler vesözleşmeler de yine Kürtçe diline uyarlanmasıgerekebilmektedir. Bu özellikle çalışılan firmanın Kürt kökenli olması ve Kürtdiline ağırlık vermesi ile her iki tarafın sağlıklı bir iletişim kurabilmesininsağlanması aşamasında gerekli ve önemli bir etken olmaktadır. Hizmetkalitesinin doğru bir şekilde belirlenebilmesi aşamasında müşterinin yapmasıgereken şey ise öncelikli olarak bir ön araştırmadır. Bu ön araştırma, çeşitlitercüme hizmeti sunan firmaları kapsayacağı gibi, bireysel olarak tercümehizmeti sunan tercümanları da kapsar. Bunun için internet en büyük kolaylığısunan araçlardan birisi ve bu sayede piyasa hakkında bilgi sahibi olunabilir,hangi firmaların daha avantajlı ve daha da önemlisi Kürt dili konusundabilgili, deneyimli ve tecrübe sahibi profesyonel bir hizmeti sunduğu gözlemlenebilir.

Kürt dili çeviri fiyatları ise tamamen yapılacak olantercüme ya da çevirinin türüne göre değişiklik göstermektedir. Burada sözkonusu kaynağın yazılı olduğunu ele alırsak, yazılı kaynakların Türkçe ya dabaşka bir dile çevrilmesinde tercih edilmesi gereken hizmet çeviri hizmetiolmaktadır. Öte yandan ihtiyaç duyulan kaynak sesli ve yine sesli bir şekildetercümenin yapılması gerekiyorsa, ihtiyaç duyulan tercümanlık hizmetidir.Unutulmaması ve göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli nokta ise;tercümanlık ya da çeviri hizmetlerini alt kollara ayrıldığı, müşterinin ihtiyaçduyduğu ve amacı doğrultusunda en uygun hizmet modelinin belirlenmesiningerekliliğidir. Bu doğrultuda firma ile iletişime geçmek, hizmet kapsamındamüşterilere sunulmuş olan çeviri ve tercüme hizmet kollarının amaç veişlevlerini gözden geçirmek daha doğru bir bilgilendirme sağlayacak,müşterilerin ihtiyaçlarını belirlemesinde daha etkili bir unsur olacaktır. Bunedenle ön araştırmanın önemi büyüktür denebilir.

Bu haber toplam 2331 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim