• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Siirt 26 °C

Pkk ile İ-KDP arasında çatışma

Pkk ile İ-KDP arasında çatışma
PKK’nin, Kelaşîn bölgesinde karargah kurmak isteyen Kürdistan Demokrat Partisi- İran (KDP-İ) peşmergelerini ablukaya alması ve KDP-İ’den bölgeyi terk etme talebi üzerine söz konusu partiler arasında yaşanan gerginlik devam etmektedir. Henüz çözüme kavuştu

PKK’nin, Kelaşîn bölgesinde karargah kurmak isteyen Kürdistan Demokrat Partisi- İran (KDP-İ) peşmergelerini ablukaya alması ve KDP-İ’den bölgeyi terk etme talebi üzerine söz konusu partiler arasında yaşanan gerginlik devam etmektedir. Henüz çözüme kavuşturulmamış bu sorun, Kürd kamuoyunu yakından ilgilendiriyor.   
İRAN REJİMİ HAREKETE GEÇTİ
Doğu ve Güney Kürdistan sınırı üzerinde PKK gerillaları ve PKD-İ peşmergeleri arasında yaşanan gerginliğin ardından İran rejiminin Şino kentine asker yığdığı ve eski karakollarını doldurduğu belirtiliyor.
Bir grup İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ) peşmergesinin, Doğu ve Güney Kürdistan sınırı üzerindeki Kelaşin bölgesinde yerleşmek istemesine PKK’nin karşı çıkması üzerine yaşanan gerginliğin sona ermesi için taraflar arasında görüşmeler sürerken, İran devlet güçlerinin sınırın öte yanındaki Şino ilçesine güç yığdığı öğrenildi. 
BasNews’in Şino’daki yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, İran rejimi ilçeye çok sayıda asker takviye etti. Kaynaklar ilçeye getirilen askerlerin eski karakolların tümüne yerleştirildiğini ve alarm durumunda bekletildiğini de aktardı. 
Her iki örgüt arasında Erbil üzerinden görüşmeler yapılarak soruna çözüm bulunmaya çalışıldığı bildiriliyor. PDK-İ parti meclisinin, sorunun büyümeden çözülmesi talebiyle PKK yönetimine bir mektup gönderdiği açıklandı.  
PDK-İ VE PKK’DEN SAĞDUYU ÇAĞRISI YAPILMIŞTI
PKK gerillaları ile PDK-İ Peşmergeleri arasında Doğu ve Güney Kürdistan sınırı üzerinde yaşanan gerginliğe ilişkin her iki partinin sözcüleri, gerginliğin tırmanmasından yana olmadıklarını açıkladığı basına yansımıştı.
BasNews’e konuşan KCK Dışilişkiler Sözcüsü Demhat Egid, bir grup PDK-İ Peşmerge’sinin, Kelaşin bölgesinde kaçakçıların geçiş yaptığı noktaya üstlenmek istediğini ve sorunun bu nedenle cereyan ettiğini belirtmişti.  
Egid, söz konusu alanın uzun yıllardan beridir gerillaların denetiminde olduğunu, askeri alan olarak belirlenen bölgede yerleşmek isteyen Peşmergelerden geri gitmeleri istendiğini, sorunun çözülemeyecek yada büyüyecek bir sorun olmadığını, çözülmesi için de, PDK-İ yetkilileri ile görüştüklerini söylemişti. 
Konu hakkında konuşan bir PDK-İ Merkez Komite üyeleri, Şino-Kelaşin bölgesinde bir süreden beridir bir grup Peşmergenin ablukaya alınması nedeniyle bir gerginlik yaşandığını belirterek, Sorunun büyümesini istemediklerini, bu nedenle  PKK’li yetkililerle sürekli temas halinde olduklarını ifade etmişlerdi. 
BasNews, Kürdistan Bölge Yönetimi de devreye girerek, PKK gerillaları ve PDK-İ Peşmergeleri arasında yaşanan bu sorunun diyalog yolu ile çözülmesi için taraflara çağrıda bulunduğunu yazmıştı. 
KDP-İ ÇEKİLMEYECEK
Rudaw’ın haberine göre PKK’nin, Kürdistan Demokrat Partisi- İran’dan (KDP-İ) karargah kurmak istedeği yerden çekilmesi istemine KDP-İ cephesinden ret yanıtı geldi. 
Konuyla ilgili toplantı yapan KDP-İ, söz konusu bölgeden çekilmeyeceklerini, sorunun çözümü için doğrudan ve dolaylı yollardan girişimlerde bulunduklarını bildirdi.
Yaşanan gerginlikle ilgili resmi açıklama yapmayan PKK’nin mektup yoluyla dört parçadaki bazı Kürdistan partilerine tavrını bildirdiği belirtiliyor.
KDP-İ, PKK SALDIRGANLIKLA SUÇLADI
Öte yandan KDP-İ Genel Sekreter Yardımcısı Hesen Şerefi, PKK’yle sorunun diyalog yoluyla çözülmesi taleplerine PKK’nin olumsuz yanıt verdiğini söyledi.
Hesen Şerefi, “KDP-İ olarak farklı yollarla PKK’yle diyalog kurmaya çalıştık ancak PKK saldırgan bir üslupla cevap vererek, sözkonusu birliğimizin bölgeyi terketmeden bizimle masaya oturmayacaklarını bildirdi” dedi.
Şerefi, PKK’nin sert cevabı sonrası kendilerine yazdıkları mektupta, “Amacınız Doğu Kürdistan’daki mücadeleye, özellikle KDP-İ’ye engel çıkarmaksa, KDP-İ hiçbir şekilde böyle bir baskının altına girmeyecektir” ifadelerini kullandıklarını belirtti.
KDP-İ birliğinin konuşlandığı bölgenin PKK hakimiyetinde olmadığını belirten Şerefi, 1979’dan bu yana birçok Kürt partisinin bu bölgede bulunduğunu ve birbirlerine sorun çıkarmadığını ifade etti.
GERGİNLİĞİN SEBEBİ NEDİR? 
PKK ve KDP-İ arasında yaşanan gerginliğin esas sebepleri konusunda NerinaAzad sitesi şöyle bir yorum yayınladı:
“PKK’nin, KDP-İ peşmergelerine engel olmasının altında yatan gerçek sebeplerden biri ise İran yöneticilerinden oluşan bir heyetin Kandil’de KCK yönetimini ziyaret ederek, İran’ın PKK’nin duruş ve vaziyetinden hoşnut olmadığı, kendilerine çeki düzen vermedikleri taktirde Kandil alanında barınmalarına müsaade edilmeyeceği tehdidinin olduğu öğrenildi.
İran heyeti bu tehdide ilaveten, Rojava’nın Cizirê kantonu Kamışlo ilindeki havaalanında bulunan ve İran tarafından eğitilen Cizira Arabi örgütünü faaliyete geçirecekleri ve kantonlarda kontra eylemler gerçekleştireceklerini söylemiş.
İran’ın, PKK’nin Kandil alanındaki varlığına her zaman en büyük tehditlerden biri olduğu ve politikaları ile çakıştığı her durumda PKK’yi Kandil’de yaşatmamakla tehdit etmeyi bir gelenek haline getirdiği biliniyor. TC’nin askeri hedefi altında olan Kandil’in, kıskaç altına alınmamak için İran ile ilişkilerinde uzlaşıcı bir politika izlemek zorunda kaldığı belirtiliyor. 
Son iki haftadır sınır hattında intişar halinde olan İran ordu birliklerinin ara sıra top atışları ile gerillaları rahatsız ettiği bildiriliyor”.
 
PDK-İ VE PKK HEYETLERİ 2014 NİSAN'DA QENDİL'DE GÖRÜŞMÜŞTÜ
2014 yılının Nisan ayının 27’sinde  İran Kürdistan Demokrat Partisi’nden bir heyet politbüro üyesi Mistefa Hicrî öncülüğünde Kandil’de KCK’yi ziyaret etmiş, KCK konseyinden bir heyetle görüşmüştü. 
 
Taraflar, yerel ve dünya şartlarında bütün Kürd parti ve kurumlarının birbirine yakınlaşması konusunda fikirlerini dile getirmiş, bütün siyasi askeri Kürd oluşumlarının ulusal çıkarlar doğrultusunda hareket etmeleri gerektiğini ifade etmişlerdi. 
 
PDK-İ HAKKINDA
PDK-İ Partî Dêmokiratî Kurdistanî Êran - İran Kürdistanı Demokrat Partisi, İran’da Kürdlerin ulusal haklarını savunmak amacıyla 1945 yılında Qazi Mihemmed’in öncüllüğünde kuruldu.
Qazi Mihemmed, Mahabad Kurdistan Cumhuriyeti'ni ilan ettikten sonra 1947'de İran rejimi tarafından idam edildi.
PDK-İ'nin diğer bir lideri Dr.Abdurrahman Qasimlo 1989 yılında İran rejimi tarafından suikast sonucu şehit oldu.
PDK-İ'nin liderlerinden Dr. Sadık Şerefkendi 1992'de İran'ın düzenlediği suikast sonucu katledildi.
PDK-İ'nin genel sekterliğini 2015 yılı itibariyle Halit Azizi sürdürmektedir. Güney Kurdistan'da siyasi faaliyet sürdüren PDK-KDP ile bağları bulunmamakla beraber bağımsız siyasi bir partidir. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3702 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim