• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Siirt 13 °C

PKK Silahı Bırakacak

PKK Silahı Bırakacak
Mart ayında İmralı 'silahlara veda' çağrısı yapacak. Seçimlere kadar, PKK'lılar yurt dışına çıkacak. MİT, silahların gömüleceği yerleri bile belirledi.

Hükümet ile HDP arasındaki Kobani eylemleri sebebiyle yaşanan gerginlik, karşılıklı açıklamalar ve görüşmelerle giderilirken, çözüm sürecinde de yeni bir aşamaya geçildi. Mutabakata göre, Ocak ayında silahların bırakılması, Nisan sonu itibarıyla da PKK'lıların yurtdışına çıkışlarının bitmesi ve rehabilitasyon aşamasına geçilmesi bekleniyordu. Kobani eylemleri, takvimin bir süre ötelenmesine neden oldu. Son görüşmelerde rötarlı da olsa yol haritasının aynen uygulanmaya devam edilmesi kararı alındı. Edinilen bilgilere göre en fazla bir aylık sarkma ile uygulanacak ve 'piramit modeliyle' hazırlanan yol haritasından öne çıkan detaylar şöyle sıralanıyor:

 1-Gerginlik bırakılacak: Hükümetin çözüm sürecine ilişkin yeni bir adım atmasının şartı olarak bölgede 'PKK'lıların yol kesme, haraç alma, çadır mahkemeleri kurma ve adam kaçırma gibi eylemlerine son vermesi' olarak belirlendi. İmralı ve HDP'nin önümüzdeki günlerde bu yönde bir çağrı yapması bekleniyor.

2-İmralı'ya kadın mahkûm: “Eylemleri bırakın” çağrısının ardından hükümet aralarında bir kadın mahkûmun da bulunabileceği ve Öcalan'a sekretarya hizmeti verecek yeni mahkûmları İmralı'ya gönderecek. Bu mahkûmların tespiti için MİT tarafından bir isim havuzu oluşturuldu ve HDP'den gelen önerilerle de kısa sürede 5 kişilik bir liste tespit edilecek.

3-Hastalara tedavi: Hükümet üçüncü aşamada, Ocak ayı içinde ağır hasta mahkûmların cezaevi dışında tedavi edilmesine yönelik şartları kolaylaştıracak bir adım atacak. Bunun için bir yasal düzenleme yapılacak.

 4- Eylemsizlik çağrısı yapılacak: Mahkûmlarla ilgili yasal düzenlemeye müteakip Öcalan 'Mutlak eylemsizlik' çağrısı yapacak ve PKK'lıların yurtdışına çıkması sağlanacak. 'Silahsızlanma ve Türkiye'ye karşı silah kullanmama' deklarasyonunun en geç Mart sonuna kadar yayınlanması bekleniyor. Bu deklarasyondan sonra PKK'lıların yurtdışına çıkışlarına hız verilecek.

5-Silahlar gömülecek: PKK'lılar, belirlenen yerlere silahlarını bırakmaları şartı ile çıkacaklar. MİT bu kapsamda silahların gömüleceği veya bırakılacağı noktaları da tespit etti. Hukuki bir sorun yaşanmasın diye de silahlar yetkililere değil, istihbaratın belirlediği yerlere bırakılacak. Bu çıkışlar MİT ve güvenlik güçlerince takip edilecek ama çıkış yapanlar, yine hukuki sorunlara karşı, 'görmezden' gelinecek.

6-Rehabilitasyon: PKK'lıların yurtdışına çıkışının tamamlandığı ilan edildikten hemen sonra ise 'rehabilitasyon aşamasına' geçilecek. Bunun için suça karışmış ve karışmamış olanlarla ilgili bir tasnif yapılacak. Ayrıca Türkiye'ye girişlerinde bir sıkıntı yaşanmaması için hukuki düzenleme konusunda adım atılacak.

Hükümetin hedefi 7 Haziran 2015 tarihinde yapılması planlanan genel seçimlere kadar 'rehabilitasyon aşaması' hariç, bütün aşamaları tamamlamak. Bu kapsamda, hükümet ve HDP her ne şart altında olursa olsun muhtemel kriz dönemlerinde bile görüşmelerin devam etmesi kararı aldı.

HAZİRANDA BİTECEK

PKK militanlarının 7 Haziran'da yapılacak seçime kadar ülkeyi terk etmesi planlanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1785 defa okunmuştur
Etiketler: , , ,
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim