İstanbul Marmara Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Tekstil Mühendisliği bölümünün, yurt genelinde gerçekleştirdiği “Anadolu’ya Doku’n’an Bezler” konulu sergide, 14 ilden seçilen kumaşlar arasında sergilenen ve Mezopotamya’da dokunan ilk tarihi kumaşlardan biri olan Şal-Şalpik kumaşı büyük bir ilgi gördü.
Siirt Valiliğince ‘Sosyal Destek Programı’ kapsamında desteklenen “Anadolu’ya Doku’n’an Bezler” konulu sergiye, ilimizi temsilen Eruh Halk Eğitim Merkezinde görevli Şal-Şapik dokuma ustası Nezahat İnan katıldı.
İstanbul Marmara Üniversitesi, Sultanahmet yerleşkesinde düzenlenen ve Uluslararası tekstil tasarımcıları ile yabancı birçok üniversiten de katılımcıların yer aldığı ve sergide; Botan efsanesi ve Nuh Tufanı efsaneleri konu olarak ela alındı. Bu efsanelerin öyküleri Şal-Şapik kumaşı üzerinde yeni erkek-kadın yelek modellerine tasarlanarak, özgün kimlik kartları ile birlikte sergilendi.
Marmara Üniversitesi tarafından beğenilerek, desteklenen Şal-şapik kumaşı, uluslar arası yapılan ortak bir çalışma ile sergi tarihinden önce Meksaika’ya da gönderildi.
Meksika ekibi tarafından Şal-Şapik kumaşı ile ilgili yapılan tasarım çalışmaları sergide ilgi odağı oldu.
Marmara Üniversitesi ev sahipliğinde 21-23 Mart 2016 tarihleri arasında ‘7. Uluslararası Tekstil Konferansı’na katılan birçok yerli ve yabancı üniversite öğrencisinin tez çalışmalarına konu olan Şal-Şapik kumaşı, konferans sonunda yayınlanan “Çalıştay Katolağu”nda da tasarım örneklerine geniş yer verildi.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Atalayer ve Araştırma Görevlisi Meral Akkaya, geleneksel dokumacılık üzerine araştırmalar yapmak üzere, 8 Temmuz 2015 tarihinde Valiliğimizi ve Eruh Kaymakamlığını ziyaret etmiş, “Anadolu’ya Doku’n’an Bezler” projesi ile “Şal-Şapik” kumaşının tanıtılması ve yaşatılması hedeflenmişti.