• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Siirt 32 °C

Siirt’te Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Siirt’te Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Siirt'te düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

Bayram kutlamaları 28 Ekim Cumartesi günü saat: 13:00 te Cumhuriyet meydanında ATATÜRK anıtına çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

 

Siirt'te ATATÜRK Anıtı önünde düzenlenen törene; Siirt Valisi Ali Fuat Atik, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yavuz, Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, kurum amirleri, askeri erkân, Siyasi parti temsilcileri, Sivil toplum kuruluşları, öğrenciler, öğretmenler çok sayıda vatandaşlar ile basın mensupları katıldı.

 

Siirt’te coşkuyla kutlanan Cumhuriyet Bayramı programına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

 

Cumhuriyet'in 94. yıldönümü ilimizde de coşkulu törenlerle kutlandı. Devlet adına tebrikleri makamında kabul eden Vali Ali Fuat Atik, daha sonra eski Hükümet Konağı karşısında Ceyhun Dilşad Taşkın ile birlikte, halkın bayramını kutladı.

 

Buradaki tören, aziz şehitlerimiz anısına saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Vali Atik günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

 

Vali Atik konuşmasında; ”Bugün ülkemizin her köşesinde, ortak bir coşku ve heyecan yaşanmaktadır. Bu anlamlı günde, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük önder Atatürk'ü, O'nun kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.  Büyük önder Atatürk’ün “Türk Milletinin karakterine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.” vecizesi Cumhuriyet'in anlam ve önemini en güzel biçimde ortaya koymaktadır.  Bu bağlamda Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Cumhuriyet, milletimizin ortak iradesiyle ve büyük bir imanla gerçekleştirdiği kurtuluş mücadelesi sonucu kan ve gözyaşlarıyla yazdığı eşsiz bir destandır. Demokrasimizin teminatı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, millet iradesinin üstünde hiçbir vesayeti kabul etmeyerek, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin kuruluşunu ilan etmiştir. O günden bu yana 94 yıl geçti. 2000 yılı aşkın devlet tecrübesine sahip olan bizler, sadece 94 yıllık bir geçmişe sahip değiliz. Osmanlı’nın mirası üzerinde yükselen devletimiz, geçmişten gelen devlet geleneği ve kültürüyle tecrübeli, yeni yönetim şekliyle de güçlüdür. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 2000 yıllık devlet tecrübesinin ışığında, 94 yıl gibi kısa sayılabilecek bir sürede, çevresine ilham verecek düzeyde modern bir devlete dönüşerek, örnek bir başarı tablosu oluşturmuştur. İnşa eden, dünya çapında adından söz ettiren birçok projeyle, taş üstüne taş koyarak eserler vermeye çalışan bir devletimiz var. Ecdat yadigârı bu devlet artık büyüdü, muasır medeniyetler seviyesine yükselerek çağ atladı, dünyanın 17. büyük ekonomisi oldu, Cumhuriyetimiz, dosta güven ve düşmana korku salıyor. Devletimiz dış politikada artık oyun kurucu devletler gibi hareket ediyor. Bu nedenle düşmanımız çok.” dedi.

 

Vali Atik konuşmasının devamında şunları kaydetti :

 

Cumhuriyetimizi ve devletimizin yapmış olduğu atılımları içine sindiremeyen düşmanların 94 yıldır pusuda beklediğini görmekteyiz. Düşman sadece dışarıda değil, içeride de hareket halinde. Hatta pusudaki düşman, bazen satın aldıklarıyla, gelecek vaat ettikleriyle, aklını çeldikleriyle, bizdenmiş gibi görünerek de hareket edebiliyor. 15 Temmuz darbe teşebbüsü işte böyle bir alçaklığın ürünüdür. Aklını kiraya vermiş, ekmeğini yediği ülkeye namlu çevirmiş Pensilvanya’lı katiller, Türk tarihinde eşi benzeri olmayan bir ihanet ve rezalete imza atmışlardır. Bu alçaklar, Kurtuluş savaşında vatanımıza göz dikenlerin uyuyan hücreleridir. İsimleri bizler gibi Ali, Veli, Ayşe olabilir. Ama onlar, sattıkları vatanın işgal hazırlığını yapacak kadar hain, Millete kurşun sıkacak kadar yabancı ve Milletin Meclisini bombalayacak kadar da pervasızdılar. Hem terörist, hem darbeci, hem de işgalciydiler.  Ama unuttukları bir şey vardı. Oyunbozan bir millet olduğumuzu unutmuşlardı. Halkımız, Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir, diyerek meydanlara indi ve demirden silahı olanlara karşı galip geldi ve o cesaret veren, korku bilmez imanıyla, İstiklal Harbi kararlılığında nesiller boyu anlatılacak bir zafer kazanıldı. 15 Temmuz’da şehit olan 241 kardeşimizin sımsıcak kanı, bu toprakların ebedi vatanımız olduğunu, bölünmeyeceğimizi, parçalanmayacağımızı adeta tescillemiştir. Bu zaferin verdiği mutlulukla rehavete kapılmamalıyız, düşmanın halen pusuda olduğunu bilmek lazım. O gün ödediğimiz bedelleri unutmamamız gerekiyor. O bedellerin karşılığında çok çalışıp bilim ve teknoloji üretmemiz gerekiyor. Unutmamalıyız ki, Atatürk'ün söylediği gibi "Çalışmadan yorulmadan, öğrenmeden, rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da bağımsızlıklarını kaybetmeye mahkûmdur. Hangi oyun kurulursa kurulsun, hangi hain plan tezgâhlanırsa tezgâhlansın milletimiz bunu yenecek imana, iradeye ve kararlılığa sahiptir. Bizi bölmeye çalışanlar ve onların içerdeki işbirlikçileri, Cumhuriyetle hesaplaşma derdinde olanlar, devletimizi yok etmeye, milletimizi bölmeye ant içenler, bu ülkenin kahraman Mehmetçiğini şehit ederek, anaları ağlatanlar, Türk milletinin bağrına ateş düşürenler, bilsinler ki akıttıkları kanda mutlaka boğulacaktır. Dost ve düşman herkes şunu çok iyi bilsin ki; Binlerce şehidimizin kanıyla sulanan aziz vatan topraklarında kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti, sonsuza kadar yaşayacaktır. Şu hususu da unutmayalım ki; Vatan, bayrak ve mukaddesat ortak paydasında Türkiye’nin namus ve haysiyetini cihana savunmak hepimizin milli görevi, ecdadımıza da manevi borcudur. Bu duygu ve düşüncelerle; Bugün değeri çok daha iyi anlaşılan bir mücadelenin kahramanı ve devletimizin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk ile silah ve dava arkadaşlarının aziz hatırasını bir kez daha saygı ve şükran duygularımla anıyorum. Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun. diyerek, sözlerini tamamladı.

 

Törende öğrenciler tarafından günün anlamına ilişkin şiirlerin okunmasının ardından, İlköğretim okulları ve liseler arası "Atatürk ve Cumhuriyet" konulu şiir, resim ve komposizyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Atik ve protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

 

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Halk Dansları gösterisi büyük bir beğeni topladı.

 

Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi tarafından hazırlanan Kahramanlık türkülerinin seslendirilmesi ile devam eden tören, Bayrak ve Atatürk Korteji ile askeri birliklerin geçişi ile buradaki tören sona erdi.

 

Tören grupları ve askeri birliklerin geçişinde de büyük bir coşku yaşandı.

 

Barden Otelinde de bu akşam saat: 19:00 da verilecek Cumhuriyet Resepsiyon’u ile sona erecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1126 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim