• BIST 9084.61
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Siirt 19 °C

Siirt’te ‘Kut’ül Amare Zaferi kutlandı

Siirt’te ‘Kut’ül Amare Zaferi kutlandı
Siirt’te ‘Kut’ül Amare Zaferi’nin 101. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlenecek.

Osmanlı Ordusu'nun 101 yıl önce Irak'ın Kut bölgesinde 147 gün süren kuşatmada 13 bin İngiliz askerini esir alarak İngilizlere en ağır yenilgiyi yaşattığı ‘Kut'ül Amare Zaferi’, ilimizde etkinliklerle kutlanacak. 

Tarihimizin gizli kalmış parlak sayfalarından birisi olan ‘Kut’ül Amare Zaferi’nin 101. yıldönümü nedeniyle 2 Mayıs Salı günü İl Kültür Merkezinde saat:10:00’da anma programı düzenlenecek.

Siirt Sosyal Bilimler Lisesi tarafından düzenlenecek olan etkinliklerde,  ‘Kut'ül Amare Zaferi’ çeşitli yönleri ile anlatılacak, günün anlam ve önemini anlatan şiirlerin okunmasının ardından, zaferi anlatan çeşitli gösteriler sergilenecek.

Tören, Kut’ul Amare Resim sergisinin gezilmesi ile sona erecek.

Kut'ül Amare Zaferi: 29 Nisan 1916 da İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen 1. Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri. 1. Kut Muharebesi olarak da bilinir. Dicle Nehri kıyısında Kut’ül Amare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla bitti. Savaş sırasında İngilizlerin takviye ve yiyecek göndermedikleri bilinir. Kut'ül Amare, Dicle Nehri kıyısında Şattülarap kanalı ile birleşen Basra Körfezi 'nin 350 km kuzeyinde, Bağdat 'ın 170 km güneyinde bulunan bir kasabadır. 

 

 

Bu haber toplam 1211 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim