• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3558
  • Euro 34.9403
  • Siirt 10 °C

Soma İşçilerine Büyük Şok!

Soma İşçilerine Büyük Şok!
Soma faciasının ardından çile bitmiyor. 301 canın hayatına mâl olan o facia sonrası yaşadıkları zorlukları ve dertlerini anlatan o işçiler artık iş bulamaz duruma geldiler.Soma da 301 işçinin yaşamını yitirdiği faciada, madende kalan kardeşini kurtarmak i

Soma faciasının ardından çile bitmiyor. 301 canın hayatına mâl olan o facia sonrası yaşadıkları zorlukları ve dertlerini anlatan o işçiler artık iş bulamaz duruma geldiler.Soma da 301 işçinin yaşamını yitirdiği faciada, madende kalan kardeşini kurtarmak için kurtarma çalışmalarına katılan Tolga Yılmaz, işinden oldu. 301 canın hayatına mâl olan o facia sonrası yaşadıkları zorlukları ve dertlerini anlatan o işçiler artık iş bulamaz duruma geldiler. O işçiler şimdilerde çaldıkları kapı yüzlerine kapanıyor.


Soma'da geçen 13 Mayıs'ta, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez Maden Ocağı'nda meydana gelen faciada 301 madenci yaşamını yitirdi. Soma'da ateşin düştüğü yerlerden biri de Yılmaz Ailesi'nin Kınık'taki evi oldu. MANİSA’nın Soma İlçesi’ndeki 301 bireyin yaşamını yitirdiği maden faciasında oğlu 26 yaşındaki Gökhan Yılmaz’ı kaybeden 44 yaşındaki İhsan Yılmaz, o devirde İmbat Madencilik’te çalışan ve facia itibariyle bir vakit işine fasıla eda etmek mecburiyetinde kalan öteki oğlu 24 yaşındaki Tolga Yılmaz’ın yine işe alınmadığını belirterek reaksiyon gösterdi. Yılmaz, İmbat Madencilik’in, facianın arkasından sağ kurtulan ve televizyonlara çıkıp İzah oluşturan madenciler ile yakınlarını işe almadığını söyledi. Maden şirketi yetkilileri ise Tolga Yılmaz’ın ’psikolojisi arızalı raporu’ bulunduğu için yine işe alınmadığını söyledi.Soma’da geçen 13 Mayıs’ta, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ilişkin Eynez Maden Ocağı’nda meydana gelen faciada 301 madenci yaşamını yitirdi. Soma’da ateşin düştüğü yerlerden birisi de Yılmaz Ailesi’nin Kınık’taki evi oldu. Ailesinin geçimini sağlamak için 6 yıldır kömür ocağında çalışan Gökhan Yılmaz’ın faciadan bir gün sonra cesedi, kurtarma çalışmalarına eklenen kendisi bu şeklinde madenci bulunan kardeşi Tolga Yılmaz ve amcası Erdal Yılmaz vasıtası ile çıkartıldı. Gökhan Yılmaz geride, birisi o devirde 20 gündelik bulunan 3 çocuk ve gözü İhtiyar bir eş bıraktı. Türkiye’yi kanun boğan facianın acısı sürerken 23 yaşındaki Yeşim Yılmaz, avukat Osman Taparlı aracılığı ile Soma Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, kendisi ve çocukları 7 yaşındaki Melahat, 5 yaşındaki Asmin ve 7 maaş Göknur için yekün 973 bin liralık tazminat davası açtı.


Yeşim Yılmaz’ın açtığı davayla kanun savaşı devam ederken, acısı halen tazeliğini koruyan baba İhsan Yılmaz, faciada ağabeyinin madenden cesedini çıkartan öteki oğlunun, o devirde bıraktığı başka bir maden şirketindeki işine arka alınmadığını söyledi. İhsan Yılmaz, maden şirketlerinin Soma faciasının arkasından Kınıklı olup, kömür ocağındaki kazada yaşamını yitiren madencilerin yakınlarını, faciadan sağ kurtulanları ve o devirde televizyonlara çıkıp, aleyhine konuşanları işe almama kararı aldığını ileri sürdü. Soma’daki kömür ocağı kazasında 11 şehit sağlayan Kınık’ın Elmadere Mahallesi’nde etkinlik işaret eden maden şirketinin dahi ilçedeki madencileri almadığını da öne devam eden İhsan Yılmaz, ’Başka ilçelerden servislerle işçi taşıyorlar’ dedi.


Eski çalıştığı madende yine işe alınmadığını ve mağdur olduğunu belirten Tolga Yılmaz ise şunları anlattı:’Ağabeyimi kaybettikten sonra dünyam başıma yıkıldı. Aynı durumla karşılaşmamak için o an bir daha maden ocağında çalışmaya gitmeme kararı alıp, işi bıraktım. Maden faciasında hayatını kaybedenlerin bir yakının yurt dairelerinde işe yerleştirileceğinin sözü verilmişti. Ancak, facianın üstünden 7 ay geçmesine rağmen, bu gerçekleşmedi. Bunca vakit işsiz kalınca mecburen, yine maden şirketine iş başvurusunda bulundum. Fakat gerekçe göstermeden iş başvurumu kabul etmediler. Soma’da bulunan pek fazla fazla maden şirketi, Kınık’tan gelen şahısların iş başvurusunu kabul etmiyor. İşsiz olduğum için bankalardan çektiğim kredileri de ödeyemiyorum.’’


İmbat Madencilik Şirketi yetkilileri ise Yılmaz Ailesi’nin iddialarının uydurma olduğunu ileri sürerek şöyle dedi:’Tolga Yılmaz, 2011 yılında ocağımızda işe başladı. Geçen 13 Mayıs’taki faciadan sonra ise muhtarlıktan ova ve Soma Devlet Hastanesi’nden psikolojisinin arızalı olduğunu belirten bir rapor getirip, kendi tutkusu ile işten ayrılmak istedi. Biz de bu isteğini kabul ettik. Ancak, aradan geçen vakit zarfında yine iş başvurusunda bulundu. Ancak, bu kez ’psikolojisi bozuk’ bulunduğu gerekçesiyle kendisini işe kabul etmedik’ dedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1753 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim