• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Siirt 19 °C

Sultanahmet Camii'nde ,Dua Edecek Mi?

Sultanahmet Camii'nde ,Dua Edecek Mi?
Papa Francesco, bu ayın sonunda Türkiye’ye geliyor. Ziyaret hakkında bilgi veren Katolik Kiliseleri Başpiskopos Yardımcısı Blanca, Papa Francesco’nun Sultanahmet Camii’ni ziyaretinde ayakkabılarını çıkaracağını belirterek, 'Dua edecek mi?' sorusuna 'Belki

Papa Francesco, 28-30 Kasım tarihleri arasında Türkiye’ye ziyarette bulunacak. Ziyarete ilişkin tartışmalar sürerken, İstanbul’daki Katolik Kiliseleri Başpiskopos Yardımcısı Peder Ruben Tierra Blanca, ziyaret öncesi merak edilen soruları yanıtladı.

 

Ziyaretin, Ortodoks kiliseleri ve Katolik kiliseleri arasındaki ilişkilerin gelişmesi anlamına geldiğini belirten Blanca, “Hem dünyadaki Katolikler, hem bölge, hem de farklı kültürler için çok önemli. 50 yıl önce Katolik ve Ortodoks kiliselerinin yakın ilişkisi başladı. Bu 50 yıl içinde bu ilişkiler daha da yakınlaşıyor” dedi.

 

Peder Blanca, Papa Francesco’nun ilk gün Ankara’ya resmi bir ziyarette bulunacağını söyleyerek, “28 Kasım’da Ankara’ya gidecek. Resmi ziyaret yapacak. Cumartesi sabahı Ayasofya ve Sultanahmet’i ziyaret edecek. Daha sonra Katolik kilisesindeki ayine katılacak” diye konuştu.


“CUMHURBAŞKANLIĞI NEREDE İSTERSE ZİYARET ORADA GERÇEKLEŞECEK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Papa Francesco ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapacağı görüşmeye ilişkin tartışmalara da değinen Ruben Tierra Blanca, “Bu bir lokal problem. Vatikan ve Türkiye arasındaki problem değil. Cumhurbaşkanlığı nerede isterse ziyaret orada gerçekleşecek. Bu Papa’nın problemi değil” dedi.


Papa Francesco’nun Ayasofya’da dua edip etmeyeceği yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Blanca, “Papa dua için değil sadece ziyaret için oraya gidiyor. Ayasofya ilk önce Hristiyan katedraliydi. Daha sonra cami oldu. Şimdi ise müze. Ülkelerin kararına Papa saygı gösterir. Önemli olan o yerin önemini bilmek” ifadelerini kullandı.


“SULTANAHMET’TE RESMİ VEYA ÖZEL BİR DUA OLMAYACAK”
Başpiskopos Yardımcısı Peder Ruben Tierra Blanca, daha önce Papa 16. Benedict’in Sultanahmet ziyaretinde de tartışmalar olduğunu değinen Blanca, İHA muhabirinin, “Papa Sultanahmet’te dua edecek mi ?” sorusunu da yanıtladı. Blanca, “Dua için olan bir yer.

 

Müslümanların ibadet yeri. Her Sultanahmet Camii’ne giren kişisel olarak dua eder. Hatta bu sadece sessizlik ile de yapılabilir. Bazıları İstiklal Caddesi’nde gezerken, Meryem Ana’yı görüyorlar ve ufak dua hareketlerinde bulunuyorlar. Papa da tabii ki saygı duyar.

 

Ayakkabılarını çıkarıp herkes gibi o da bizimle birlikte orada bulunacak. Fakat umumi bir dua yapmayacak” dedi. Muhabirin, “Yani camide dua edecek mi?” sorusu üzerine Blanca, “Belki. Müslümanların ibadet ettiği gibi olmayacak. Manevi bir an görebiliriz fakat resmi veya özel bir dua olmayacak. Kalbinizde o maneviyatı hissettiğinizde anda dua edersiniz. Biz inananlar için önemli olan dua etmektir” şeklinde konuştu.


Papa Francesco’nun ziyaret öncesi mesaj verdiğini söyleyen Başpiskopos Yardımcısı Peder Ruben Tierra Blanca, “Papa mesajında farklı kültürlerdeki insanları barış içinde yaşamaya çağırıyor. Papa ayrıca Katoliklere verdiği mesajda ise ‘inancınızı güçlü bir ruhla yaşayın, Ortodoks kilisesiyle çok yakınız. Daima birlikte olacağız’ mesajını veriyor” diye konuştu.


“ZİYARET TARİHİNİN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK”
Blanca, Türkiye’ye ziyarette bulunan 4 Papa’nın da Kasım'da geldiğini hatırlatarak, “Bunun önemi çok büyük. Çünkü biz Yunan Ortodoks Kilisesi’yle ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Rum Patrikliği kurucusu Aziz Andreas için bu hafta ayin düzenleniyor.

 

Aziz Andreas, Rum Patrikliği’nin kurucusu. Bu yüzden ziyaret bu zamanda gerçekleşiyor. Katolik ve Ortodoksların arasında 1000 yıl önce problemler olmuş. Ama biz iki kardeşiz. Birlikteliğimizi geliştirmek istiyoruz. O yüzden diğer Papalar da bu yüzden bu tarihte ziyaret gerçekleştirir” dedi.


Öte yandan, Katolik Kiliselerinin hepsine üzerinde Papa Francesco ve Fener Rum Patriği Bartholemeos'un fotoğraflarının olduğu “Hoşgeldiniz" yazısı asıldığı görüldü.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1609 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim