• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Siirt 11 °C

Tarihi Kazı ve Akabinde Ortaya Çıkan Gerçekler Şok Etti!

Tarihi Kazı ve Akabinde Ortaya Çıkan Gerçekler Şok Etti!
2007'de yüzey araştırmasıyla başlayıp 2009'da kazı çalışmalarıyla devam eden Küçükçekmece Gölü'nün Avcılar kıyısındaki Bathonea Antik Kenti kazıları tarihi aydınlatmaya son sürat devam ediyor. Bathonea kazıları tarihten ipuçları veriyor.

2007'de yüzey araştırmasıyla başlayıp 2009'da kazı çalışmalarıyla devam eden Küçükçekmece Gölü'nün Avcılar kıyısındaki Bathonea Antik Kenti kazıları tarihi aydınlatmaya  son sürat devam ediyor. Bathonea kazıları tarihten ipuçları veriyor. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda ulaşılan iskeletlerden elde edilen verilere göre, bin yıl önceki İstanbullular ortalama 20- 35 yıl yaşamış.Yapılan kazılar sonucunda ilginç gerçeklerde günyüzüne çıktı.


2007'de yüzey araştırmasıyla başlayıp 2009'da kazı çalışmalarıyla devam eden Küçükçekmece Gölü'nün Avcılar kıyısındaki Bathonea Antik Kenti kazıları tarihi aydınlatmaya devam ediyor. Kazı çalışmalarında bulunanlarsa bir hayli ilgi çekici.Küçük liman ve apsisli dini yapının bulunduğu birinci bölge ve sarayların bulunduğu ikinci bölge olarak ayrılan kazı alanında dünyada keşfi gercekleşen 3 antik fenerden biri, M.Ö. 1700-1500'lere denk gelen Hitit eserleri, Helenistik ve Roma dönemi limanları, M.S. 11. yüzyılda 8 büyüklüğündeki İstanbul depreminin ilk resmi kanıtları olan insan iskeletleri bulundu. 1500 senelik ilaç şişeleri de kalıntılar arasında çıktı. Kazı ekibi uzun seneler süreceği planlanan çalışmalarıyla bu sene "turizm Oscar'ı" kabul edilen Skalite ödülünü kazandı. Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiayat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Kazı Başkanı Doç. Dr. Şengül Aydıngün ile kazı evinde buluşup kazının ilk gününden bu yana yaşanan olan bitenleri konuştuk.

Kazının başlangıç hikâyesi nedir?


Küçükçekmece Gölü'nün yukarısında Yarımburgaz Mağarası var. Oradaki yaşam izleri M.Ö. 8000'lere kadar gidiyor. Geçmiş senelerde İstanbul'un Türkiye yakasında Fikirtepe, Pendik gibi yerlerde günümüzden 8000 sene öncesine ait Neolitik dönem dediğimiz izler bulunmuştu. Avrupa tarafında ise Yarımburgaz ve Yenikapı kazılarıyla daha da eski Neolitik döneme ait bulgulara rastlandı. Neolitik zamanda vatandaşlar tarım yapmaya başlamışlardı. İstanbul'un tam ortasında M.Ö. 6500'lü yıllara ait izler vardı ancak ondan akabinde neler olduğuna dair veri (bilgi) yoktu. Yani eski Tunç döneminde vatandaşlar var mıydı ya da M.Ö. 2000'li senelerde Türkiye çok fazla diri bir uluslararası ticareti Asurlularla yaşarken İstanbul unutulmuş muydu? Türkiye 'nun merkezindeki Hititler, çağdaşları Yunanistan'daki Mikenler İstanbul'a ulaşmışlar mıydı? İstanbul'un bu dönemleri çok fazla karanlık.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2211 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim