• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Siirt 20 °C

3 İlde Deprem Uyarısı

3 İlde  Deprem Uyarısı
Fırat Üniversitesi'nde katıldığı bir panelde konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul, Erzincan ve Elazığ'da büyük bir deprem beklediklerini söyledi.

Fırat Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Elazığ ve Yakın Çevresinin Depremselliği, Diri Faylar, Aletsel ve Tarihsel Dönem Depremleri" paneline konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür katıldı. Prof. Dr. Görür, İstanbul'da, Erzincan ile Karlıova arasında büyük bir deprem beklediklerini Elazığ'da da meydana gelebilecek 7.1'lik bir depremin Elazığ'da kent diye bir şey bırakmayacağını ifade etti.

 

 

Kuzey Anadolu Fayının büyük ölçüde enerjisini boşalttığının altını çizen Prof. Dr. Görür, "Sadece şu anda Marmara’da İstanbul bölgesi ile Erzincan ile Karlıova'nın arasında büyük bir deprem bekliyoruz. Diğer yerlerde enerji boşaldı. Ama Doğu Anadolu'da Elazığ, Elazığ dediğim zaman kent merkezini algılamayın. Bütün köy ve kasabalarıyla Elazığ’ı da tehdit eden Doğu Anadolu fayı uzun zamandır suskun. Enerji biriktiriyor ve korkumuzda ondan. Burada büyük depremler olabilir" dedi.

 

 

1970’den bu tarafa bakıldığında Türkiye’nin tamamının deprem kuşakları arasına girdiğini vurgulayan Prof. Dr. Görür, “Orta Anadolu haricinde diğer yerlerde deprem ülkemiz için ciddi bir sorun. Elazığ’a baktığımızda tehdit eden faylardan biri Doğu Anadolu fayı. Bu fay Bingöl Karlıova’ya gidiyor. Elazığ’a uzaklığı yaklaşık 20-25 kilometre. Burada olacak ciddi bir deprem Elazığ’ı hallaç pamuğu gibi atar. Elazığ diye bir kent yerinde kalmaz, zor ayakta durur. Elazığ dikkat ederseniz aktif faylarla çevrilmiş durumda. Depremler her gün, her ay veya her 10 senede bir olmuyor. Allah’a şükür olmuyor.

 

Ama olaylara bilim gözü ile bakarsak, 1870’de bu afet gelmiş ise bu yöreye aynı büyüklükte bir deprem zamanı dolduğunda aynı yerde tekrar görülür. Şimdi o zamanı bugün söyleyemiyoruz ama eğer 7,1 büyüklüğünde bir deprem Sivrice, Palu arasında olursa Elazığ ve çevresi duman olur” şeklinde konuştu.


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1775 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim