• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • Siirt 16 °C

Bekir Bozdağ'dan Çok Kritik MHP Açıklaması

Bekir Bozdağ'dan Çok Kritik MHP Açıklaması
Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ'dan çokkritik açıklamalar geldi. MHP'deki Kurultay süreci ile ilgili tartışmalar devam ederken Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ'dan çok kritik bir açıklama geldi. Bozdağ şu ifadeleri kullandı: "Ben mahkeme eliyle partiler il

Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ'dan çokkritik açıklamalar geldi. MHP'deki Kurultay süreci ile ilgili tartışmalar devam ederken Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ'dan çok kritik bir açıklama geldi. Bozdağ şu ifadeleri kullandı: "Ben mahkeme eliyle partiler ile ilgili bir takım tasarruflar yapılmasını demokrasiyle bağdaşmadığına inanıyorum"  şeklinde çok önemli açıklamalarda bulundu.


Bakan Bozdağ, 24 TV'de katıldığı canlı yayında MHP'deki kurultay süreciyle ilgili soru üzerine "Ben mahkeme eliyle partiler ile ilgili bir takım tasarruflar yapılmasını demokrasiyle bağdaşmadığına inanıyorum. Parti içi rekabet, partilerin kendi işleyişleri kendi iç tüzükleri var, programları var bizim yasamız, Anayasamız partilerin kendi içi işleyişlerini özgürce ayarlama imkânı veriyor bir serbestiyet veriyor. Bunun için partilerin içi işleyiş yeri partilerin tüzükleri programları konusunda Anayasa'nın koyduğu yasaklar dışında yasa ve yasaklar koymak son derece yanlıştır. Ben partilerle ilgili kararın partilerce alınıp uygulanması ve partilerle ilgili bir yasal denetim yapılacaksa bununda bu konuda bir uzmanlığı olan el tarafından yapılması gerekir" diye yanıt verdi.

SİYASİ PARTİLER KANUNUNDA ÇOK NET

Bozdağ, Siyasi Partiler Kanunu'nun 104'üncü maddesini hatırlatarak "Şu anda bana göre; siyasi partiler yasasının 104 üncü maddesi var. Bu madde esasında partilerle ilişkin denetim konusunda sadece parti kapatma davaları yada mali denetim değil onun dışındaki denetim konusunda da bana göre Anayasa Mahkemesine yetki veriyor. Benim bakış açıma göre ama baktığımızda bizim diğer adli yargıda bu konuda geçmişten beri pek çok kararları var Yargıtay'ında kararları var. Belirsizlik var, yargı denetimi nerede olacak? Mesela YSK'nın nerede denetim yetkisi başlıyor, ilçe seçim kurulunun nerede başlıyor o ayrı bir tartışma yani divandan sonra ben seçime geçiyorum diyip, ilçe seçim kuruluna devrettikten sonra mı tam işliyor, aşağıda mı işliyor bir ihtilaf çıktığı zaman bu ihtilafı kim karara bağlayacak nasıl olacak yargıya konu intikal ettiği zaman neler olacak esasında bu konular siyasi partiler kanununda çok açık ve net değildir. Bir takım atıflar var genel değerlendirmeler var bir berraklık yok. Bunun için bunların hepsini tartışmak, netleştirmek, tartışma konusu olmaktan çıkarmak, siyaseti sadece siyasetçilerin yapacağı mahkemelerin siyaset yapamayacağı bir alana dönüştürmek son derece önemlidir" diye konuştu.

KANUNU DEĞİŞTİRİYORUZ

Bakan Bozdağ, Adalet Bakanlığı'nın Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu üzerinde çalışma başlattığını açıklayarak şöyle konuştu: "Hem Siyasi Partiler Kanunu, hem Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Mahalli İdareler Seçimi Kanunu başta olmak üzere siyasetle ilgili seçimle ilgili kanunların hepsini yenileme kararı aldık. Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu esasında Anayasa gibi çok önemli kanunlar, bunun partiler arasında azami mutabakatla çıkması son derece önemli. Şunu söyleyeceğiz biz bu konuda bir hazırlık yaptık ve taslak bir metin ortaya çıkardık. Bu metnin içindeki her bir madde tartışılabilir, değiştirilebilir, daha iyisi yapılabilir sizin daha iyisine dair görüşleriniz varsa lütfen bunu iletin biz ona göre bunu şekillendirelim. Çünkü partilerin Anayasası olacak bir konu bütün partilerce birlikte yapılması daha doğrudur. Onların görüşlerini aldıktan sonra ayrıca biz bunu kamuoyunda tartışmaya açacağız. Tek bir seçim kanunumuz olsun istiyoruz, tek bir siyasi partiler kanunumuz olsun diyoruz ve siyasetin kendi iç işleyişini siyaset kendi karar versin, siyaset kendisiyle ilgili kararlarda daha etkin olsun ve kendi işini kendi yönetsin, kendi işini kendi ilerletsin. Siyasetin dışında pek şey siyasetin alanına mahkemeler dâhil müdahale edebiliyor. Bütün bu konuları ele almak gerekiyor. Bir ihtilaf çıktığında denetimi normal mahkemeler mi yapacak Anayasa Mahkemesi mi yapacak bunlara dairde çok net hükümler konması lazım yargının el yordamıyla karar vermesini sağlayacak belirsizlikleri de bizim çıkarmamız gerekiyor. Siyasi partiler çok açık çok net olmalı"

GÜLEN ABD'DEN İSTENECEK

Adalet Bakanı Bozdağ, Fethullah Gülen'in ABD'den iadesinin istenmesi konusundaki çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı. Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda Fethullah Gülen ile ilgili Bakanlığımıza 6 ayrı soruşturma ve dava çerçevesinde gelmiş kararlar var. Tabii bunlar yekûn dosyalarıyla beraber tutuyor. Onların tercümeleri var. Bayağı bir zaman alıyor. Şu anda bakanlık bunların tercümeleri yaptırıp, ondan sonra ABD'ye gönderebilecek hale getirme çalışmaları sürdürüyor. Bu çalışmalarda da son noktaya gelindi. Şu an süreç devam ediyor. Tercümeler bittikten sonra biz göndereceğiz. ABD ve Türkiye iki dost, müttefik ülke, stratejik ortak, pek çok alanda ciddi işbirliklerimiz var. Kendilerine bizim ileteceğimiz dosyalarda ortaya konan verileri elbette onlar değerlendireceklerdir. O verileri gördükten sonra eminim ki ABD yetkilileri bu konudaki tutumlarını ciddi olarak gözden geçirme gereği duyacaklardır. Türkiye-ABD ilişkileri son derece önemlidir. Bizim aramızda da adli yardımlaşma ve iş birliği var. Biz onlardan talep ediyoruz, onlar bizden talep ediyor. Bazı ufak tefek sıkıntılar olsa da iyi işleyen bir adli yardımlaşma mekanizmamız var. Ben bu konuda ABD yetkililerinin Türkiye'nin beklentilerine olumlu cevap vereceklerini umuyorum. Yani yine değerlendirme onlara ait. Mahkemeler karar verdi. Biz artık idari süreci işleteceğiz. Onu da işletiyoruz zaten"

Bekir Bozdağ (1 Nisan 1965, Akdağmadeni, Yozgat[1]), Türk ilahiyatçı, avukat ve siyasetçidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi 22., 23. dönem ve 24. dönem Yozgat milletvekili olan Bozdağ, AKP grup başkan vekilliği yapmıştır. 6 Temmuz 2011-25 Aralık 2013 tarihlerinde 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nde başbakan yardımcılığı görevinde bulunmuş 25 Aralık 2013 tarihinde yapılan revizyon ile Adalet Bakanı olarak görev aldı. 7 Mart 2015 tarihinde Anayasa’nın 114'üncü maddesi gereğince 7 Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri öncesi görevini müsteşar Kenan İpek'e devretmiştir.[2]

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitiren Bekir Bozdağ, yüksek lisansını Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Anabilim Dalı'nda tamamladı. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve daha sonra serbest avukatlık yaptı. 13 Eylül 2015 tarihi itibariyle Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan yardımcısıdır.

24 Kasım 2015 tarihinde kurulan 64. Türkiye Hükûmeti'nde yeniden Adalet Bakanlığı görevine atandı.

Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Bu haber toplam 1867 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim