• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Siirt 14 °C

Bu yasak çok konuşulacak-Güncellendi

Bu yasak çok konuşulacak-Güncellendi
Edirne Valiliği'nden beklenmeyen bir yasak Türkiye’nin en çok sevilen isimler arasında yer alan Can Yücel ile ilgili ortaya çıktı.

Edirne Valiliği'nden beklenmeyen bir yasak Türkiye’nin en çok sevilen isimler arasında yer alan Can Yücel ile ilgili ortaya çıktı. Can Yücel şiirlerinden uyarlayıp yönettiği ve 4 yıldır oynadığı "Can" oyununa yasak gelmesi sosyal medyayı salladı.Oyunu Kemal Kocatürk yönetiyor.Konu ile ilgili detaylar Edirne Valiliği'nden Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü'ne gönderilen belgede yer aldı. Açıklama şu şekilde oldu;

"İlgili 21/04/2015 tarih ve 244 sayılı yazınız. 20 Mayıs 2015 Çarşamba günü Müdürlüğünüz Mimar Kemaleddin Kültür ve Tiyatro Salonununda Edirne Gençlik Kültür Evi tarafından sergilenmek istenen 'CAN' isimli tiyatronun metni incelenmiş olup, sergilenmesi uygun görülmemiştir. Bilgilerinize ve gereğini rica ederim."

İşte Can Yücel'in hayatı;

Can Yücel (21 Ağustos 1926 İstanbul - 12 Ağustos 1999[1] ), modern Türk şair. Kullandığı kaba ama samimi dil ve bariton[2] sesi ile okuduğu Türk şiirinde farklı bir tarz yaratmıştır. Tek parti döneminin 7 yıl süre ile Millî Eğitim Bakanlığını yapan Hasan Âli Yücel’in oğludur.

1943 yılında, yakın dostu ve Ankara Atatürk Lisesi'nden sınıf arkadaşı Gazi Yaşargil ile birlikte yurt dışı eğitim bursu kazandığı halde, babası, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel " Bakan, kendi oğluna torpil yaptı derler" diyerek karşı çıktı, söylendi. Gazi Yaşargil, bu bilginin doğru olmadığını, ikisinin de ailelerinin imkânlarıyla yurt dışına gittiklerini açıkladı.[3]Ankara ve Cambridge üniversitelerinde Latince ve Yunanca okudu. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. Askerliğini Kore’de yaptı. 1958’de Türkiye’ye döndükten sonra bir süre Bodrum ve Marmaris'te turist rehberi olarak çalıştı. Ardından bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını İstanbul’da sürdürdü. 1956 yılında Güler Yücel ile evlendi. Bu evlilikten iki kızı (Güzel ve Su) ve bir oğlu (Hasan) oldu.

Son yıllarında Eski Datça’ya yerleşti ve her hafta Leman, her ay Öküz dergilerinde yazıları ve şiirleri yayımlandı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`e hakaretten yargılanan Yücel, 18 Nisan seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi`nin İzmir 1. sıra milletvekili adayı oldu. 12 Ağustos 1999 gecesi ölen şair, çok sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'ya defnedildi.

 

Bu haber toplam 2335 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim