• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • Siirt 16 °C

Dünya İçin Tehlike Çanları Çalıyor NASA Açıkladı Şubat Ayı...

Dünya İçin Tehlike Çanları Çalıyor NASA Açıkladı Şubat Ayı...
NASA verileri ile ilgili sıcak dakikaların yaşanıldığı ortaya çıktı. NASA verilerine göre son 136 yılın en sıcak kışmevsimini atlattık bu gelişme gündemde çok konuşulacağa benziyor. NASA 2016 Şubatının son yüzyılın en sıcak şubat ayı olduğunu açıkladı işt

NASA verileri ile ilgili sıcak dakikaların yaşanıldığı ortaya çıktı. NASA verilerine göre son 136 yılın en sıcak kışmevsimini atlattık bu gelişme gündemde çok konuşulacağa benziyor. NASA 2016 Şubatının son yüzyılın en sıcak şubat ayı olduğunu açıkladı işte o çok önemli gelişmelerin ayrıntıları haberin detayında yer almaktadır.


"Weather Underground" internet sitesinde NASA'nın yayımladığı verileri analiz eden Jeff Masters ve Bob Henson, "İnsanların ürettiği sera gazlarından kaynaklanan küresel ısınmadaki uzun vadeli artışın bir başka hatırlatıcısı olan" sonuçları "gerçekten şoke edici" olarak niteledi.

 

 

NASA nedir, çalışmaları nelerdir?

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, yani NASA nedir ve ne tür çalışmalar yapmaktadır?

NASA, (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi); Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurumdur. NASA’nın açılımı; National Aeronautics and Space Administration’dır.

29 Temmuz 1958 yılında ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur.

Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askeri amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

NASA, Ay’a dönük Apollo uçuşlarında, Skylab uzay istasyonu ve daha sonra uzay mekiği gibi çalışmalarla her zaman ABD’nin uzay çalışmalarına yön vermiştir.

Günümüzde NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu desteklemekte ve yeni Ares I ve Ares Viniş araçlarını geliştirmektedir. Uzay programı çalışmalarının yanı sıra uzun vadeli sivil ve askeri roket çalışmaları da NASA‘nın çalışma alanlarının arasındadır.

NASA bugüne kadar pek çok insanlı ve insansız uçuş programı gerçekleştirmiştir.

İnsansız uçuş programları kapsamında bilimsel ve iletişim amaçlı ilk Amerikan uydularını yörüngeye oturtmuştur.

Venüs ve Mars ile başlayarak Güneş Sistemi‘ni keşfetmek için uzaya çeşitli sondalar ve insanlı uçuş programı kapsamındaysa ilk defa Amerikalı astronotları Alçak Dünya yörüngesine yollamıştır.

1969 – 1972 yılları arasında Apollo Projesi kapsamında Ay’a on iki astronot göndererek Sovyetler Birliği ile girdiği “Uzay Yarışı’nı” kazanmıştır.

NASA’nın devam eden çalışmaları neler?

NASA’nın devam eden çalışmaları arasında Mars ve Satürn’ün derinlemesine incelenmesi ve Dünya ve Güneş üzerine çalışmaları da vardır. Merkür’e yönelik MESSENGER, Jüpiter, Plüton ve ötesine yönelik New Horizons (Yeni Ufuklar), ve asteroit kuşağı için Dawn aktif olan diğer uzay aracı programlarıdır.

Plüton’a yönelik ‘Yeni Ufuklar Görevi’ 2006 yılında başladı.nasa-0112 Günümüzde uzay aracı Plüton’a doğru gitmektedir ve 2015 yılında hedefine ulaşması beklenmektedir.

2007 Şubat ayında Jüpiter’den yörünge desteği alan NASA, hem Jüpiter’in bazı aylarını inceledi, hem de uçuş sırasında taşıdığı aletleri denedi.

NASA 4 Aralık 2006′da kalıcı bir ay üssü kurma planlarını açıkladı. 2020 yılında üssün inşasına başlanması hedefleniyor ve 2024 yılında tam kapsamlı çalışan bir üs olması planlanıyordu ancak Birleşik Devletler İnsanlı Uzay Uçuşları Planlama Komitesi 2009 yılında projenin sürdürülemez olduğunu açıkladı.

2010 yılında ABD Başkan’ı Barack Obama var olan planları durdurdu ve daha çok asteroidlere ve Mars’a insanlı uçuş programları ve Uluslararası Uzay İstasyonu için para harcanmasına karar verdi.

2011′den beri NASA’nın hedefleri:

- Güneş Sistemi’ndeki insan aktivitesini sürdürmek ve artırmak,

- Dünya ve evren hakkında bilimsel bilgiyi artırmak,

- Yenilikçi uzay teknolojileri geliştirmek,

- Havacılık araştırmalarında gelişmeyi sağlamak,

- Olanaklar ve katılım sağlamak için NASA’yı halk, eğitimciler ve öğrencilerle paylaşmak,

- NASA Ağustos 2011′de Ulusal Keşif Ofisi’nin iki teleskop bağışını kabul etti.

NASA’nın aktif programlarından bazıları;

* 2001 Mars Odyssey, Mars için uydu sondası

* Cassini, Satürn için uydu sondası

* Chandra X-ışını Gözlemevikurbaga

* Curiosity kâşif robotu (Mars Bilim Laboratuvarı)

* Dawn, asteroid sondası

* Hubble Uzay Teleskobu

* Uluslararası Uzay İstasyonu

* Kepler görevi

* MESSENGER, Merkur uydu sondası

* Yeni Ufuklar

* Mars Keşif Sondası

* MAVEN

* Opportunity kaşif robotu, Mars

* Spitzer Uzay Teleskobu

Bu haber toplam 3839 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim