• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • Siirt 5 °C

Hakan Fidan'ın istifasına siyasilerden yorum yağdı!

Hakan Fidan'ın istifasına siyasilerden yorum yağdı!
Hakan Fidan'ın istifasına siyasilerden yorum yağdı!Hakan Fidan'ın istifası siyaset gündemini salladıHakan Fidan'ın istafsının ardından siyasiler yorum yağmuru yağdırdılar.

Sakarya Valiliği'nde yapılan basın toplantısında MİT Başkanı Hakan Fidan’ın istifasını değerlendiren Başbakan Davutoğlu, “Hakan bey devletimize çok ciddi hizmetlerde bulunmuş önemli bir bürokratımızdır. Fedakarca çalışmalarda bulunmuştur. Çözüm süreci ve Suriye gibi kritik konularda gerçekten önemli görevler üstlenmiş ve bunu hakkıyla yerine getirmiş kardeşimizdir. Bu çerçevede dün kendisi istifa dilekçesini sundu, 10 Şubat’tan geçerli olmak üzere işleme koyduk. 7 Şubat olması tevafuktur. Tabi anlamlı bir tevafuk olarak değerlendirilebilir. Milletine ve devletine hizmet etmiş olanlar ister siyasi olsun ister bürokrat bir şekilde tarihe onurla adları geçer. 7 Şubat’ta Hakan beye yönelik olan özellikle o zaman çözüm süreciyle bloke edilen, engellenmek üzere yapılan operasyon aslında Hakan beye değil hükümetimize ve o zamanki başbakanımız Cumhurbaşkanımıza yapılan bir operasyondur. Burada başta Cumhurbaşkanımızın tutumu bütün bu kumpası bozdu. Daha sonra MİT TIR'larına yapılan operasyonda da aynı çevrelerin nasıl pervasızca sadece seçilmiş hükümetimize değil, devletimizin kutsal çıkarlarını ulusal güvenliğine dönük ne kadar alçakça bir çalışma içerisine girebileceklerini ortaya koyan gelişmeydi. 7 Şubat’a denk gelmesi planlanmış bir husus değil ama millete ve devlete hizmet edenlerin önünde ufkun hiç bitmeyeceğini gösteren anlamlı bir tevafuktur” dedi.

Elvan, ziyaret sırasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Twitter hakkında açıklamalarda bulundu.
Bakan Elvan, “MİT Müsteşarı Hakan Fidan bey özellikle son yıllarda ülkemize çok önemli katkılar sağlamış, çok değerli bir bürokrat. Çok önemli hizmetleri oldu. Maalesef müsteşarımızı karalamaya yönelik çok değişik kampanyalar yürütüldü. Ama biz biliyoruz, şundan eminiz ki Türkiye’ye MİT müsteşarının çok önemli katkıları olmuştur. Bundan sonraki süreçte de inşallah siyasi yaşamında da önemli katkıları olacağını düşünüyorum” dedi.
Twitter hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Elvan, “Geçen hafta çok yoğun olmam nedeniyle görüşme imkanım olmadı. Ama en kısa sürede görüşmeyi arzu ediyorum. Talep onlardan geldi. Taleplerimiz olacak ama onların ne talepleri olacak bilemiyorum. Biz ofis açılmasını istiyoruz başlangıçta. Türkiye’de bir ofis açmalarını arzu ediyoruz. Ben görüşmedim ama arkadaşlarımız teknik düzeyde görüşmelerini yaptılar. Şu ana kadar bir gelişme sağlanmadı. Umuyoruz ve diliyoruz ki inşallah böyle bir ofis açarlar. Ofisin açılmasının kendilerinin de yararına olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 Kılıçdaroğlu, Mit Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifası ile ilgili soruya ise "Başbakanlık koltuğu boş olunca tabii, herhalde böyle bir araya girdiler. Öyle anlaşılıyor" dedi.
Kılıçdaroğlu, çözüm sürecine ilişkinse, "Aşamayı bilen varsa, haber verirseler bir sorunumuz yok. Kesinlikle kan dökülmesini istemiyoruz. Kürt sorunun çözülmesini istiyoruz. Çözüm yolunun demokrasi ve özgürlükten geçtiğini biliyoruz. Sorunun çözülmesinin birinci ve en önemli ayağı yüzde 10 seçim barajının indirilmesidir. Bu barajı getiren askerlerdir, yani Kenan Evren ve arkadaşlarıdır. Darbe yasasıdır. Bu darbe yasasının demokrasi için değiştirilmesi ve makul düzeye indirilmesi lazımdır. Bu konuda CHP’nin yüzde 3 veya yüzde 5 oranına indirilmesi için verdiğimiz kanun teklifleri vardır. gerçekleşirse çok daha memnun oluruz" diye konuştu.

Bakan Ala, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Erzurum’a geldi. Havalimanında Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ve AK Parti Erzurum milletvekilleri tarafından karşılanan Bakan Ala, gazetecilerin MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın milletvekili aday adaylığı için istifası ile ilgili sorusu üzerine “Hayırlı olsun” dedi.

Sabah saatlerinde MHP Trabzon 11. Olağan Genel Kurulu Toplantısı’na katılmak üzere hava yolu ile Trabzon’a gelen Vural, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Gazetecilerin MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifası ile ilgili sorusuna Vural “Hakan Fidan’ın aslında isminin ilk geçtiğinde istifa etmesi gerekiyordu. Maalesef MİT bu dönem içerisinde toplum tarafından eleştirilen bir çok icraata muhatap olmuştur. Fişleme, dinleme, izleme PKK ile Oslo’da görüşme gibi. Kendilerine hukukun vermediği şekilde siyasi görüşmeleri yapma tüm bunların mimarı Hakan Fidan’dır. Fidan döneminde MİT, bir partinin teşkilatı gibi çalışmıştır. Milli İstihbarat Teşkilatı çok büyük bir yara almıştır onun döneminde. İlk kez bir MİT mensubunun siyasete girişte bir tercih kullanması. Bu siyasi tercihin aslında bu güne kadar bu kurumu bir siyasi partinin aracı olarak kullandığın bir itirafıdır” dedi.
“AK PARTİ DEVLETİ MUHABERAT BİR İSTİHBARAT DEVLETİ HALİNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYOR"
Vural, AK Parti’nin devleti bir muhaberat bir istihbarat devleti haline dönüştürmek istediğini iddia ederek "Diktatörlüklerde hukuk devletinin olmadığı yerlerde istihbaratın başındakiler çok etkili noktalara gelirler. Bu yaklaşım bu zihniyeti açıkçası deşifre etmiştir. Elbette böyle bir muhaberat devletini yönetmek için de elbette istihbarattan bu tip işlerden anlayan birisini siyaseten getirmek istemeleri bu zihniyeti deşifre etme açısından önemlidir. Önemli olan milletin vekili olmaktır. Kendisi bu bürokratik oligarşik yapılanmanın bir temsilcisi olarak kendisine bir siyasi dokunulmazlık imkanı veriyor” diye konuştu.
“YEDİ BAŞLI ŞAMDANDAN MI ESİNLENDİ ?”
İstifanın gece saatlerinde niye yaptığını söyleyen Vural, “İstifa için geceyi niye bekliyorlar, günün başlangıcında yapsaydılar. Dolayısıyla bu 7 rakamında neden takıldı bilmiyorum. 7 başlı şamdandan mı esinlendiler bilmiyorum. 7 başlı ampul varken, 7 başlı Menorah İsrail devleti simgesi ondan mı esinleniyorlar. Onu da milletimizin takdirine bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CNN TÜRK ekranlarında yayınlanan Akif Beki ile Baştan Sona programına konuk oldu. Arınç, gündemle ilişkili değerlendirmelerde bulundu.
Arınç, Hakan Fidan'ın istifası hakkında şahsi olarak düşüncemi söylersem diyerek, ‘Ben yaptığı görevin önemli bir görevin olduğunu düşünüyorum. Eğer milletvekili olcakasa, her milletvekili onun yaptığı işi yapamaz. MİT Müşteşarı Türkiye’de çok önemli bir iş yapıyor. Sıradan bir milletvekili olacaksa bence bu görev çok daha önemliydi orda kalması gerekirdi. Bakan ve ya Başbakan olacak derseniz, Başbakan olması mümkün değil seçimden sonrasınnı Başbakanı bellidir. Bir MİT Müsteşarının ilerde Başbakan olması bana göre yanlıştır. Belki bazı Bakanlıklar olabilir, her bakanlık için uygun değildir. İçişleri Bakanlığını fazlasıyla yapar. Sadece milletvekilliği için hiç gerek yok. Bakanlık düşünülüyorsa yaptığı görevle bağlantılı olması gerekir. Çözüm sürecinde en büyük pay onundur. MİT’i ıslah etmiştir. Superman görevi verilmiş bir insanın bir vekil olarak parlamentoya girmesini israf olarak görüyorum.’ ifadelerini kullandı.

Bakan Faruk Çelik, çarşı esnafını ziyareti sırasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifasını değerlendirdi. Fidan’ın bu zamana kadar çok önemli görevler yaptığını söyleyen Bakan Çelik, “Benim devlet bakanlığım döneminde TİKA’dan sorumluydu. Bizim kamuoyu TİKA’yı pek bilmez. Yurt dışındaki soydaşlarımız, vatandaşlarımız, dost ve kardeş ülkelerimiz TİKA’nın ne demek olduğunu çok iyi bilirler. TİKA gerçekten dünyada harika hizmetler yapıyor. Mesela Sudan Darfur’daki yaşananları hiç unutmuyorum. Ayakkabının ne olduğunu bilmeyen insanların bulunduğu bir bölgeye 12 bin metrekarelik hastane yaptık. Orada yalın ayak gezen insanlar için Türkiye Cumhuriyeti sağlık ekipmanları taşıdı. Orada insanlık adına bir beklenti var mı? Türkiye, insan oldukları için onlara insanca yaşama imkanı sundu. TİKA’nın organizasyonunda Hakan Fidan’ın çok önemli hizmetleri oldu. Daha sonra başbakanlık müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı. Devleti bilen, tanıyan bir arkadaşımız. Uluslararası ilişkilerde son derece başarılı bir arkadaşımız. Üçüncü olarak da MİT müsteşarlığına geldi. Badireli, sıkıntılı dönemlerde görev yaptı. Şimdi de siyasete giriyorsa, bu birikimin siyasete katkı sağlayacağı inancı içerisindeyim. Ben hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

 

Bu haber toplam 4422 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim